2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

A közvélemény a Jobbikot ítéli a legantiszemitábbnak

Hír TV

2019. február 20., szerda 07:22, frissítve: szerda 10:21

A legantiszemitább, legrasszistább és legradikálisabb pártnak tartják a Jobbikot a magyarok – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Bár a Jobbik a tavalyi választási veresége után tovább folytatta a kommunikációt a néppártosodási kísérletéről, és folyamatosan a baloldali pártokhoz közeledett, a felmérés szerint egyre többen gondolják – a megkérdezettek 43, illetve 33 százaléka – a Sneider Tamás vezette alakulatot a leginkább rasszista és antiszemita pártnak, s ez tavaly nyár óta 10, illetve 11 százalékpontos növekedést jelent.

 

A legradikálisabb pártnak a válaszadók 28 százaléka tartotta a korábbi imázsától megszabadulni igyekvő Jobbikot, s a felmérés szerint nincs olyan másik párt az országban, amely a fenti három jelző bármelyike eseten akár csak 10 százalékos eredményt ért volna el. A Jobbik romló megítélését az elmúlt fél évben kirobbant közéleti botrányoknak tulajdonítja a közvélemény-kutatás.

A felmérés rávilágít arra is, hogy a balliberális ellenzéki véleményvezérek és pártok törekvése a Jobbikkal egy esetleges közös ellenzéki együttműködésre szintén zsákutcás stratégiának tűnik, mivel a baloldali szavazók továbbra is rossz véleménnyel vannak a Jobbikról. Utóbbi csoport 41 százaléka tartja a Sneider Tamás vezette pártot a leginkább rasszistának, s egyharmaduk könyveli el őket a legantiszemitább alakulatnak. A baloldali szavazók 36 százaléka tekinti a Jobbikot a hazai pártok közül a legradikálisabbnak.

A felmérés szerint a fővárosban okozhatja a legnagyobb gondot az összefogás a baloldal és a Jobbik között, hiszen a budapestiek – a válaszadók 44, 50, illetve 35 százaléka – az átlagosnál nagyobb mértékben gondolják úgy, hogy a Jobbik a leginkább antiszemita, rasszista és radikális párt.

(Forrás: Magyar Nemzet)