2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Belföld

A következő évek feladata a magasabb szintű nemzetépítés

A kormány erős nemzetek Európájában gondolkodik, amelyben fontos szerep jut a Visegrádi Négyeknek – húzta alá Potápi Árpád Ópusztaszeren. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyarok Országos Gyűlésén úgy fogalmazott, a cél, hogy a magyar nemzet számára a 21. század győztes évszázad legyen. A Magyarok Országos Gyűlésén 12 előadósátorban 240 előadást hallhatnak az érdeklődők többek között a magyar történelemről és a keresztény Magyarország jövőképéről.

  • A következő évek feladata a magasabb szintű nemzetépítés

Baranta-bemutató, kézműves vásár, lovas és gyalogos zarándoklat színesíti a programot a Magyarok Országos Gyűlésén Ópusztaszeren. A Nemzeti Történeti Emlékparkban több konferenciát is tartanak az ünnepi hétvégén. A nemzetpolitikai államtitkár köszöntőjében azt mondta: a nemzet jogi egyesítését elvégezte a kormány, a követező évek feladata a magasabb szintű nemzetépítés.

„Számunkra, magyarok számára nagyon fontos Közép-Európának az egysége, Közép-Európa politikai egysége. Ebből a szempontból kiemelkedő jelentősége van a V4-ek együttműködésének, amelyhez azért látjuk, hogy a többi közép-európai ország is szorosan felzárkózik sok esetben. Úgy gondoljuk, hogy amikor egy-egy célkitűzést megvalósítunk, illetve egy-egy célkitűzést fogalmazunk meg, akkor jó tudni, hogy nemcsak Magyarországban gondolkodunk, hanem a hátunk mögött ott van Csehország, Szlovákia és Lengyelország is” – hangsúlyozta Potápi Árpád.

A Magyarok Országos Gyűlése egyfajta civil országgyűlésként is működik, mondják a szervezők. Egyikük, Vukics Ferenc szerint mintegy 1 millió embert kellene elhelyezni a magyar civil közösségekben. „Szeretnénk kinyilvánítani a nagyvilág felé is, hogy mi vagyunk a magyar civil társadalom, sok tíz, sok százezer taggal, 20-30 éves közösségépítési tapasztalattal. Mi szeretnénk a hangunkat hallatni, és nem szeretnénk, hogy olyan csoportok állítsák magukról, hogy ők a magyar civil társadalom, akikről nem lehet elmondani, hogy magyar és nem lehet elmondani, hogy civilek lennének” – fogalmazott a főszervező.

Ópusztaszeren a fennállásának 80 esztendejét ünneplő Magyarok Világszövetsége három emlékfát ültetett a Magyar Nemzetért Érdemérem birtokosainak. Egyikük Tokay Rozália, a kolozsvári Szent Kamill és Szent Erzsébet otthonok alapítója.

„Kolozsvárott egyáltalán nem is könnyű. De éppen azért, mert az Isten hite erősít bennünket, az Isten szeretete ölel át bennünket, nem adjuk fel a harcot. Bebizonyítottuk, hogy a 21. században Erdélyben még mindig építünk, vagyunk és mondhatom azt, hogy leszünk” – húzta alá Tokay Rozália.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban hétfő estig tartanak az államalapításhoz és Szent István ünnepéhez kapcsolódó rendezvények. Augusztus 20-án kiállításokkal, megemlékezésekkel és katonai bemutatókkal is várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!