2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Kocsis Máté: Iparággá vált a börtönbiznisz

Iparággá vált a börtönbiznisz, amellyel eddig közel kilencmilliárd forintot pereltek ki a fogvatartottak az államtól - jelentette ki Kocsis Máté a Fidesz balatonfüredi frakcióülését követően. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője elmondta, a kifizetések 61 százaléka az ügyvédek zsebében landolt, akik akár negyven százalékos sikerdíjért is dolgoznak. Kocsis Máté hozzátette, az MSZP és Párbeszéd korábbi országgyűlési képviselőjelöltje Magyar György is így jutott több száz millió forinthoz, amellyel igazságsértő módon rövidítette meg az államot.

  • Kocsis Máté: Iparággá vált a börtönbiznisz

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a KDNP a rendszerváltás előtti idők óta az Európai Néppárt tagja és a párt továbbra is a pártcsalád tagja marad. 

A politikus szólt arról is, hogy a teremtésvédelem egy 2000 éves magatartás ilyen értelemben nem újdonság, hanem a teremtett világ rendjéhez való alkalmazkodást jelenti, amely szavai szerint magában foglalja a klíma-, a természet- és a környezetvédelmet, valamint a fenntartható fejlődést. A KDNP a lokális kezelést tartja fontosnak, hiszen ezek az elérhetők. Harrach szerint a probléma kezelése és megoldása az emberben kereshető.

A feltételes szabadságra bocsátás kérdése kapcsán elmondta,

nem helyes ha a társadalmi normák megsértését egy enyhe ítélettel erősítjük meg. 

A KDNP frakcióvezetője szerint fontos kérdés volt a szakképzés helyzete. Kiemelte,

egy 30 százalékos béremelés lesz ezen a területen.

Harrach Péter érintette az egészségügyet is. A négyéves ápolói béremelés, ami 72 százalékos lesz az közlése szerint a KDNP réi igényének teljesülését jelenti. Ezen kívül az a 140 milliárd forintos támogatás, ami a betegek által használt tereknek a felújítását jelenti. 

Kocsis Máté a feltételes szabadságra bocsátás kapcsán elmondta, 

  • a feltételes szabadlábra helyezés feltétele lesz a pártfogói felügyelet intézménye
  • kezdeményezik a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát a szülői felügyeletre és kapcsolattartásra, valamint a gyermekelhelyezésre vonatkozóan
  • meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését 

2020 az áldozatsegítés éve lesz az Igazságügyi Minisztériumban, ami azt jelenti, hogy a tárca megduplázza az áldozatsegítő központok kapacitását, erre az idén tovább 600 millió forintot különítenek el

- jelentette be a Fidesz frakcióvezetője.

A cél, hogy a bűnelkövetők szigorú büntetést kapjanak, aki pedig más életére tör, még jó magaviselet esetén se tudjon előbb szabadulni. 

Kocsis Máté elmondta, minden bajba jutott minél szélesebb védelmet kapjon az államtól.

A politikus emlékeztetett, ha a győri tragédia esetében, ha a bíróság korábban nem a legenyhébb büntetést szabta volna ki, akkor az elkövető még ma is börtönben lenne, a gyerekek pedig életben lennének. 

Az emberek igazságérzetét is sértő másik ügy a börtönbiznisz ügye Kocsis Máté közlése szerint. Ez egy milliárdos üzletág. A kormánypárti képviselő szerint a bűnözők sok százmillió forintot perelnek ki az államtól és ezres nagyságrendben fordulnak Strasbourghoz, azért, mert nem süt be eléggé a nap a zárkába és rossz a zárka szellőzése

12 ezer olyan eljárás volt az elmúlt években. Milliókhoz jutottak az olaszliszkai lincselők, a battonyai rém, a Burka család pedig 45 milliót kapott és Magda Marinkó is milliókra számít. 

A frakcióvezető elmondta, 

2017 és 2019 között a kártalanítási eljáráshoz kapcsolódóan 8,6 milliárd forintot fizetett ki az állam bűnözőknek és ügyvédeiknek. Az összes kifizetés 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett, ezután történt a pénz elosztása. Az is kiderült, hogy a 15-20, illetve 30 százalékos egyes esetekben 40 százalékos sikerdíjjal dolgoznak az ügyvédek.

A kiperelt kártérítésekből jelentős összegeket tesz zsebre Magyar György, aki a balliberális ellenzék egyik ikonikus alakja

- tette hozzá Kocsis Máté.

Ide sorolta Karsai Dánielt is, aki közlése szerint a TASZ és a Helsinki Bizottság ügyvédje, aki futószalagon gyártja az ilyen pereket. 

A politikus elmondta,

az ügyvédek az ügyfeleiket is átverték. 

A Fidesz-frakció kifogásolja, hogy a börtönbiznisz egy iparággá szerveződött. 

A frakcióvezető elmondta, a börtönbiznisz megszüntetése érdekében tavasszal meg kívánják vitatni az Országgyűlésben az ezzel kapcsolatos előterjesztéseket. 

A sajtótájékoztatón a kérdések között szó volt a gyöngyöspatai iskolaügyről, amellyel kapcsolatban Kocsis Máté megerősítette: azt támogatják, hogy a szegregáció miatt megítélt kártérítést ne pénzben teljesítsék, hanem helyette azzal egyező összegben képzést kapjanak a gyermekek.

A frakcióülésen szóba került a Botka-féle szegedi önkormányzathoz kötődő korrupciós ügy is, amely 1990 óta a legbrutálisabb korrupciós ügy, amely nyilvánosságot látott a bíróságok életében - mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint a bírósági hivatali vizsgálat eredményétől függ, szükséges-e jogszabály-módosítás.

Azzal kapcsolatban, hogy szerdán egy ismeretlen rálőtt a DK újbudai irodájára, a politikus azt mondta: az erőszak minden formáját elutasítják, és elvárják a hatóságoktól, hogy vizsgálják ki az ügyet. Megjegyezte,

nekünk fix alibink van, a kormánypártok ugyanis Balatonfüreden üléseztek.

Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek arról a javaslatáról, amely szerint a politikusok családtagjainak vagyonosodását is vizsgálni kellene, Kocsis Máté úgy fogalmazott:

Gyurcsány Ferenc nem tud elszámolni vagyoni helyzetével, és ahelyett, hogy csendben maradna vagy megkísérelné tisztázni vagyoni állapotát, figyelemelterelésnek kitalálja ezt a javaslatot.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!