2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

A kormányoldal olvasatában nincs országos jelentősége a vasárnapi buktának

Hír TV

2018. február 26., hétfő 16:51, frissítve: hétfő 17:48

A kormánypártok vezetői bagatellizálni próbálják, hogy egy a rendszerváltás óta KDNP-s vagy fideszes vezetésű város polgármesteri pozícióját veszítették el. Az ő olvasatukban nincs országos jelentősége a vasárnapi időközi vereségnek.

„Teljesen értelmetlen keseregni, hogy mi lett volna ha, mit kellett volna másképpen csinálni. Világos és egyértelmű eredmény született” – így értékelte vasárnap éjjel a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást Lázár János kancelláriaminiszter.

Bár a Lázár városában tartott választás iránt országos volt az érdeklődés, a kormánypárt alelnöke hétfőn azt mondta: egy helyi ügyről van szó. „Szeretném hangsúlyozni, hogy ez időközi önkormányzati választás volt, ugyanúgy beszélhetnénk akár Kiskunhalasról, hogy akkor meg ez hogy, de én mind a két győztesnek gratulálok. A kiskunhalasit Kiskunhalason kell értelmezni, a hódmezővásárhelyit pedig Hódmezővásárhelyen kell értelmezni, nem látok nagy összefüggést” – reagált Németh Szilárd.

„Az emberek új városvezetőt akartak választani, és meg is választották. Gratulálunk neki, és sok sikert kívánunk, Hódmezővásárhely fontos város” – nyilatkozta a Hvg.hunak Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint hiába a vereség Hódmezővásárhelyen, a kormány nem enged legfőbb politikai üzeneteiből. Sőt azt is hangsúlyozta a kormányfő, hogy háromszor annyi energiát kell mozgósítaniuk, mint eddig. „A választás tétje szerintem nem változott, egyetlen dologról szól számomra, hogy bevándorlóországgá alakulunk vagy nem. Ha a mi közösségünk marad, akkor nem lesz az. Ha az ellenfeleink kapnak bizalmat, akkor Magyarországból bevándorlóország lesz” – jelentette ki Orbán Viktor.

„Minden választási vereség kudarc”

Az Hollik István KDNP-képviselő reakciójából is kiderült, hogy a vereség ellenére egyelőre nem változik érdemben a kormánypártok kampánya. „Most nagyon sokan mások akarják megmondani, hogy kivel és hogyan éljünk együtt. Úgy gondoljuk, hogy Hódmezővásárhely után is a választás tétje változatlan: meg tudjuk-e erősíteni a nemzeti kormányunkat, vagy olyan gyenge és zsarolható kormánya lesz Magyarországnak, amely hagyja, hogy Magyarország bevándorlóországgá váljon” – nyilatkozta.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes inkább abban látja a kudarc okát, hogy az ellenzék be tudott állni egy jelölt mögé.

– Kétségtelen, hogy Hódmezővásárhelyen erősíteni kell. Az országos tanulság pedig az, hogy lám-lám, a Jobbik megtagadva önmagát, beállt a balliberális oldal mögé.
– Márki-Zay balliberális?
– Hát nyilván… Látszik, nem? Kinek fogadta el a támogatását?
– De a politikája balliberális?
– Úgy tűnik a nyilatkozataiból…

A Hír TV által megkérdezett elemző szerint a választás tanulsága lehet, hogy nem működött a Fidesz negatív kampánya. „Ez jelzés, hogy nem jók így a dolgok, jelzés azzal kapcsolatban, hogy arra a kampányra, amely Hódmezővásárhelyen folyt, listázással, megfélemlítéssel, ígérgetéssel és adott esetben fenyegetéssel, nem vevők a magyar választók. A szavazófülke magányában fejezik ki véleményüket” – emelte ki Tóth Csaba.

A Rebulikon Intézet elemzője szerint az, hogy egy korábban fideszes fellegvárnak számító városban is meg tudták verni a kormánypárti jelöltet, azt jelentheti, hogy a közvélemény-kutatások országosan is túlmérik a Fideszt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!