2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A kormány titkolja az Európa Tanács korrupciós jelentését

Hír TV

2018. május 4., péntek 19:07, frissítve: péntek 19:08

Fehérorosz útra lépett a magyar kormány. Nemcsak az Európa utolsó diktatúrájának tartott minszki vezetés, hanem Budapest sem járult hozzá, hogy a nyilvánosság megismerje a magyarországi korrupcióról szóló úgynevezett Greco-jelentést. Az Európa Tanács korrupcióellenes testülete a korábbi ajánlások végrehajtását értékelte a dokumentumban, amelyet az igazságügyi tárca egyelőre Jávor Benedek uniós parlamenti képviselőnek sem adott ki.

„Az európai pénzt szerintem arra kell használni, hogy fejlesszük a tagállamok gazdaságait, hogy javítsunk állampolgáraink helyzetén, nem pedig arra, hogy Orbán úr családtagjai kapják meg, vagy hogy egy újabb futballstadiont építsenek belőle a választókörzetében.”

A korrupcióval összefüggésben név szerint is a magyar miniszterelnök környezetét emlegette az Európai Parlamentben Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője szerdán. Miközben Brüsszelben arról folyik a vita, hogy a következő uniós ciklusban a jogállami normák megsértését büntessék-e az uniós támogatások kifizetésének felfüggesztésével, kiderült, a magyar kormány nem járult hozzá az úgynevezett Greco-jelentés nyilvánosságra hozatalához.

„Nagyon sokatmondó és én azt gondolom hogy elfogadhatatlan, hogy Magyarország illetve a magyar kormány nagyon kevés más tagállammal –  többek között Fehéroroszország van hasonló helyzetben – hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához, én azt gondolom hogy a magyar kormány nem engedheti meg magának, hogy ilyen mértékben a nyilvánosság, az elszámoltathatóság, az átláthatóság ellen lépjen föl” – véli Jávor Benedek, a EP-képviselő.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács korrupcióellenes testülete azt vizsgálja, hogy tagjai hogyan előzik meg a korrupciót a többi közt az országgyűlési képviselők, a bírák, vagy az ügyészek körében. A tavalyi vizsgálat azt már megállapította, hogy Magyarország nem hajtotta végre a visszaélések, megvesztegetések megelőzésére vonatkozó ajánlásokat, ám hogy az illetékes magyar szervek pontosan mit és hogyan nem teljesítettek, az titok. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője az Igazságügyi Minisztériumtól próbálta korábban kikérni a jelentést, de a tárca azt nem adta ki.

„Az Orbán-kormány eddig se nagyon dicsekedett az ő korrupciós tevékenységével, mindent vagy titkosít vagy pedig minden olyan európai jelentés, amely felfedi az ő csalásaikat, azt megpróbálja eltusolni úgy kommunikáció szinten, mint Polt Péter által. Természetesen tiltakozunk, hogy ezt a jelentést ők titkosítják” – ezt már Rónai Sándor, a DK helyettes szóvivője reagálta az üggyel kapcsolatban.

Magyarország mellett egyébként még Fehéroroszország tiltotta meg a jelentés nyilvánosságra hozatalát – az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett ország azonban korábban is így cselekedett, míg Budapest nem.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!