2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A kormány szerint folyamatos a béremelés

A szociális munka napja alkalmából kérdezték a kormányt az ellenzéki képviselők, hogy mikor javulhat az ágazatban dolgozók bérszínvonala. Szabó Tímea a Párbeszéd képviselője szerint sehol nincs olyan alacsony átlagkereset, mint a szociális szférában, de a kormányzat szerint folyamatos a béremelés.

  • A kormány szerint folyamatos a béremelés

Az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-e a szociális munka napja munkaszüneti nap legyen. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg mintegy 93 ezren dolgoznak. A kormány korábban azt mondta, céljuk az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi támogatásának növelése. A szocialista Korózs Lajos szerint anyagilag biztosan nem nőtt a dolgozók megbecsültsége.

„2018-ban azt ígértek, hogy 233 ezer forint lesz a bruttó kereset, szemben a szociális ágazatban a bruttó kereset 153 253 forint, a KSH legfrissebb kiadványa szerint, és a nettó átlagkereset 101 907 forint. Én azt gondolom, hogy kommentárt ehhez nem kell fűzni” – mondta az MSZP képviselője.

A Jobbik képviselője szerint a 93 ezer szociális ágazatban dolgozó fontosabb munkát végez, mint a miniszterelnök. Stummer János szerint nem csak évente egyszer kellene rájuk gondolni.

„Nem csak köszönet járna nekik évente egyszer, hanem végre normális bér, és a hivatásukhoz méltó munkakörülmények, mégpedig az év minden napján. Kedves fideszes és KDNP-s képviselők ez Önökön múlik. Csakis önökön múlik, hogy a szociális dolgozók végre ne azt üzenjék saját pályakezdőinek, hogy menekülj!” – mondta a képviselő.

A Párbeszéd képviselője azt mondta, sehol nincs olyan alacsony átlagbér, mint a szociális dolgozók körében.

„A KSH adatai szerint a szociális ellátásban dolgozók nettó havi átlagkeresete tavaly 88 859 forint volt, ami a legalacsonyabb a nemzetgazdasági átlagkeresetek közül. A szociális szférán kívül a nettó átlagkereset minden esetben meghaladja a 100 ezer forintot. Értjük tehát, Orbán Viktor kormánya annyira megbecsüli a szociális dolgozókat, hogy a hivatalos nettó jövedelmük alacsonyabb, mint a létminimum összege, azaz havi 90 ezer forint” – mondta Szabó Tímea.

Az ellenzéki képviselők felvetéseire Rétvári Bence reagált, aki emlékeztetett: több ellenzéki képviselő sem támogatta a szociális munka napjának munkaszüneti nappá nyilvánítását. Az EMMI államtitkára kiemelte: az elmúlt években jelentős pluszforrásokat biztosítottak az ágazatban dolgozók béremelésére.

„A szociális ágazatban dolgozók bértöbbletére, többletforrásként 103 milliárd forint többletet fordítottunk 2014 óta, ehhez szeretném hozzátenni, hogy a következő évek fejlesztéseire a szociális és gyermekvédelmi ágazatban 409 milliárd forintot fordítunk, ebből kifejezetten a gyermekek számára fordított források minden negyedik forintot teszik ki, 96 milliárd forint, amit célzottan csakis gyermekek szociális segítésére fordítunk” – emelte ki az államtitkár.

A politikus hozzátette: a kormány többlépcsős béremelést hajtott végre az ágazatban, ami jelentős növekedést eredményezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!