2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

A kormány szerint a kerítést támadják, az ellenzék szerint többről szól

Hír TV

2018. október 9., kedd 21:50, frissítve: kedd 23:04

A jelenlegi helyzetben szükség van a kerítésre a déli határon – ebben az ellenzéki és kormánypárti képviselők is egyetértettek a nemzetbiztonsági bizottság ülésén. A Sargentini-jelentést elítélő országgyűlési határozatról viszont már vita volt, míg a Fidesz támogatta a határozatot – addig az MSZP egy másik országgyűlési bizottságban a jelentés tartalmi kérdéseire választ adó törvényjavaslatokat nyújtott be.

„Sargentini asszony leírta a jelentésének 65. pontjában, hogy megdöbbentő a magyar válaszintézkedés a migrációval kapcsolatban. A magyar válaszintézkedéseknek mi a leglényegibb eleme? A kerítés. Mit tart megdöbbentőnek? Azt, hogy mi kerítést húztunk fel” – hangoztatta Halász János a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, de a jobbikos elnök szerint a jelentés nem csak a migrációról szól.

„Nem pusztán a bevándorlásról szól, és nem pusztán a magyar határvédelemről és a magyar határkerítésről, hanem rengeteg dolgot, adott esetben megfontolandó jogi problémát megfogalmaz a magyar kormánypolitikával szemben” – véli Mirkóczki Ádám.

A szocialista Molnár Zsolt is arról beszélt, hogy a Sargentini-jelentésben csak egyetlen pont szól a migrációról, az összes többi a kormány antidemokratikus intézkedéseit illetve a szociális rendszert kritizálja.

„Mi nem örülünk egy ilyen jelentésnek, a probléma azzal van, hogy az állítások jelentős része tényszerű, nem az a kettő-három amit Önök kiemelnek| – mondta.

Az MSZP ezért 12 torvényjavaslatot nyújtott be a népjóléti bizottságnak. A Sargentini-jelentésben kifogásolt havi 28 ezer forintos nyugdíjminimumot a Jobbik és az LMP is megduplázná.

„Ezek a pénzek igazából semmire nem elegendőek, még akkor sem, hogyha ketten laknak egy háztartásban vagy többen. Úgyhogy ez nem egy életszínvonalat jelent, hanem talán a mélyszegénységnek való kevesebb kitettséget jelentene” – mondta Lukács László, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az indítványok azonban nem kerültek napirendre. A Párbeszéd szerint az iskolakezdésre időzített 13. havi családi pótlékra százezreknek lenne szüksége.

„Úgy próbálnak népesedéspolitikát folytatni, hogy a már megszületett gyermekek 42 százaléka a létminimum alatt él. 750 ezer magyar gyereket nevelnek a szülei úgy, hogy nem jut az alapvető létszükségleti cikkekre. 300 ezer gyerek úgy kezdte el a tanulmányait most szeptemberben, hogy nem tudták neki megvenni az iskolaszereket” – hangoztatta Tordai Bence, a párt országgyűlési képviselője.

A népjóléti bizottság fideszes többsége azonban ezt, és az összes többi javaslatot is leszavazta, ahogy az LMP azon javaslata sem kerülhetett napirendre, ami az egyszülős családokra is kiterjesztené az ingyenes bölcsődei illetve óvodai étkeztetést.

Jövő héten tárgyalják

A Magyarországgal szemben, a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárás ügye egyébként a jövő héten kerül az európai uniós tagállamok illetékes minisztereinek tanácsa elé. A keddi luxembourgi ülésen tájékoztatja az EU soros osztrák elnöksége a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó képviselőit az eljárás lefolytatásáról.