2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

A kormány odacsap az áruházláncoknak

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint tömeges elbocsátásokat okozhat, hogy a kormány jövőre többszörösére emeli az áruházláncok élelmiszerbiztonság-felügyeleti díját. A legtöbbet a Tescónak kell majd fizetnie, emiatt máris közölték, hogy drágulhatnak náluk az árak, de a többi, külföldi tulajdonban lévő áruházlánc is válaszlépést fontolgat. A Spar már tegnap bejelentette, hogy elhalasztja tervezett beruházásait.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben utasította vissza a szocialisták vádját, miszerint a kormány burkolt áfaemelést hajt végre az élelmiszerlánc-felügyeleti díj növelésével. „A kormány szándékai világosak. Magyarország évekig eltűrte, mert gyenge volt, hogy a becsületes kiskereskedőket tönkretegyék, eltűrte, hogy szeméttel etessék az embereket. Ebből elegünk lett! Nem akarjuk, hogy a becsületes magyar kiskereskedőket tönkretegyék, és nem akarjuk, hogy élelmiszernek nevezett szeméttel etessék az embereket. Ennek érdekében hozzuk létre a szabályokat” – mondta Orbán Viktor.

Jövőre 14 milliárd forintos pluszbevételt várnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból – ismerte el Magyarország élőben című műsorunkban Zsigó Róbert, de az államtitkár is tagadta, hogy ez valójában a hipermarketekre kivetett különadó. „Ez nem adó, ez egy élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amit egyébként az élelmiszerlánc minden szereplője, például a vetőmag-előállítók, a takarmány-előállítók is fizetnek, és a bevétel arra szolgál, hogy azok az emberek, akik elmennek vásárolni, egészséges, biztonságos, jó minőségű élelmiszert tudjanak vásárolni” – hangsúlyozta Zsigó Róbert, aki azt is elmondta, hogy az ebből befolyó pénzt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a kormányhivatalok kapják meg azért, hogy erősíteni tudják az élelmiszerlánc-biztonságot.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára viszont arra figyelmeztet, hogy a törvénymódosítás csak a nagy bevételű, főképp külföldi tulajdonban álló áruházláncoknál emelte meg a díjat. „Ebben a helyzetben az említett hét nagy áruházláncnak – hiszen itt döntő részben nemzetközi áruházláncokról van szó – át kell gondolniuk a jövőbeni üzletpolitikájukat, meg kell vizsgálniuk, hogy milyen költségeket tudnak csökkenteni. Például a beruházást azzal, hogy több részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy például olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatva” – mondta Vámos György.

Vámos György szerint a költségcsökkentés szélsőséges esetben azzal is járhat, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, de valószínűbb, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás irányába mozdulnak el az áruházláncok. A Spar már kedden bejelentette, hogy egyelőre nem vesz fel több dolgozót. Közleménye szerint a Tesco a fogyasztói árak emelkedését helyezte kilátásba. Az Auchan és az Aldi egyelőre nem reagált, a Lidl pedig mindössze annyit, hogy a törvénymódosítás befolyásolni fogja a vállalat magyarországi működését. Azt azonban nem részletezték, hogy pontosan hogyan.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!