2022. 05. 25. Szerda Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

A kormány odacsap az áruházláncoknak

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint tömeges elbocsátásokat okozhat, hogy a kormány jövőre többszörösére emeli az áruházláncok élelmiszerbiztonság-felügyeleti díját. A legtöbbet a Tescónak kell majd fizetnie, emiatt máris közölték, hogy drágulhatnak náluk az árak, de a többi, külföldi tulajdonban lévő áruházlánc is válaszlépést fontolgat. A Spar már tegnap bejelentette, hogy elhalasztja tervezett beruházásait.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben utasította vissza a szocialisták vádját, miszerint a kormány burkolt áfaemelést hajt végre az élelmiszerlánc-felügyeleti díj növelésével. „A kormány szándékai világosak. Magyarország évekig eltűrte, mert gyenge volt, hogy a becsületes kiskereskedőket tönkretegyék, eltűrte, hogy szeméttel etessék az embereket. Ebből elegünk lett! Nem akarjuk, hogy a becsületes magyar kiskereskedőket tönkretegyék, és nem akarjuk, hogy élelmiszernek nevezett szeméttel etessék az embereket. Ennek érdekében hozzuk létre a szabályokat” – mondta Orbán Viktor.

Jövőre 14 milliárd forintos pluszbevételt várnak az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból – ismerte el Magyarország élőben című műsorunkban Zsigó Róbert, de az államtitkár is tagadta, hogy ez valójában a hipermarketekre kivetett különadó. „Ez nem adó, ez egy élelmiszerlánc-felügyeleti díj, amit egyébként az élelmiszerlánc minden szereplője, például a vetőmag-előállítók, a takarmány-előállítók is fizetnek, és a bevétel arra szolgál, hogy azok az emberek, akik elmennek vásárolni, egészséges, biztonságos, jó minőségű élelmiszert tudjanak vásárolni” – hangsúlyozta Zsigó Róbert, aki azt is elmondta, hogy az ebből befolyó pénzt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint a kormányhivatalok kapják meg azért, hogy erősíteni tudják az élelmiszerlánc-biztonságot.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára viszont arra figyelmeztet, hogy a törvénymódosítás csak a nagy bevételű, főképp külföldi tulajdonban álló áruházláncoknál emelte meg a díjat. „Ebben a helyzetben az említett hét nagy áruházláncnak – hiszen itt döntő részben nemzetközi áruházláncokról van szó – át kell gondolniuk a jövőbeni üzletpolitikájukat, meg kell vizsgálniuk, hogy milyen költségeket tudnak csökkenteni. Például a beruházást azzal, hogy több részmunkaidős alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy például olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatva” – mondta Vámos György.

Vámos György szerint a költségcsökkentés szélsőséges esetben azzal is járhat, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, de valószínűbb, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás irányába mozdulnak el az áruházláncok. A Spar már kedden bejelentette, hogy egyelőre nem vesz fel több dolgozót. Közleménye szerint a Tesco a fogyasztói árak emelkedését helyezte kilátásba. Az Auchan és az Aldi egyelőre nem reagált, a Lidl pedig mindössze annyit, hogy a törvénymódosítás befolyásolni fogja a vállalat magyarországi működését. Azt azonban nem részletezték, hogy pontosan hogyan.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Áradások Indiában

Több mint 800 ezer ember kényszerült otthona elhagyására Indiában az árvizek miatt.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

Hitlert éltette a jobbikos jelölt

Hitlert éltette közösségi oldalán az a jobbikos politikus, aki most a hat baloldali párt támogatásával az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje lesz a június 26-i időközi választáson - írja a Magyar Nemzet.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!