2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

A kormány nem enged a Stop Sorosból

Határidőre válaszolt a kormány a Stop Sorost ért brüsszeli kritikákra, miután az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a törvénycsomag elfogadása után. A kabinet nem enged a szigorításokból és a határőrizethez sem kér uniós segítséget az igazságügyi államtitkár szerint. A Helsinki Bizottság viszont a törvénycsomag két paragrafusa miatt az Alkotmánybírósághoz és Strasbourghoz fordult.

  • A kormány nem enged a Stop Sorosból

„Nem vonjuk vissza és nem is enyhítjük a Stop Sorosban foglalt korlátozásokat és a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítást nem vonjuk vissza” – jelentette be Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, annak ellenére nem engednek a törvényből, hogy az Európai Bizottság rekordgyorsasággal indított kötelezettségszegési eljárást a jogszabály-módosítások megszavazása után.

A Helsinki Bizottság viszont az Alkotmánybírósághoz és Strasbourghoz fordul. Két passzust sérelmeznek: az egyik az, amely a menedékkérőket segítőket börtönnel fenyegeti, a másik pedig a bevándorlási adó.

„Azért keresünk jogorvoslatot, mert azok jogellenesen korlátozzák a Helsinki Bizottság egyesülési, illetve véleménynyilvánítási szabadságát. Ezek a jogszabályok annyira slamposan, annyira bizonytalanul, homályosan vannak megfogalmazva, hogy gyakorlatilag bármilyen önkényes jogalkalmazás lehetővé tesznek” – mondta Kádár András Kristóf, a civilszervezet társelnöke.

A kormány a határőrizet nemzeti hatáskörben tartásából sem enged. „Nem kevesebbet akarnak, minthogy a magyar fiaink – rendőrök és katonák akik védik a határt, akik egyenruhába bújtak, akik esküt tettek és akiknek fontos a hazájuk – helyett zsoldosokat küldenek ide Brüsszelből, és Brüsszelből mondják meg nekik hogy hogy kell védeni a határt, és ne legyen illúziónk, be fogják engedni a migránsokat” – mondta múlt hét pénteken Orbán Viktor.

Orbán Viktor szavaira az Európai Bizottság közleményében reagált. Azt írták: a tervezett változtatás értelmében az uniós határőrizeti szerv minden esetben a tagállami hatóságok felügyelete alatt és a helyi törvények alapján dolgozik, tehát a Frontex nem kapna önálló jogköröket.

Az államtitkár szerint azonban Magyarország nem szorul segítségre.

„A Frontex emberei most is itt vannak megfigyelőként, ragyogóan elboldogul valóban a magyar határőrizet. A Frontex eddig sem emelt kifogást a magyar határőrizeti szerveknek működése ellen. Természetesen azok a tagállamok, akik nem rendelkeznek megfelelő határvédelemmel - gondolok itt Görögországra, a korábbi előzmények alapján természetesen igénybe vehetik a Frontex segítségét, de azokra a tagállamokra nem kell rákényszeríteni, akik meg tudják oldani ezt a feladatot” – tette hozzá Völner Pál.

Egyetlen tagállam határvédelmét sem akarja átvenni a Frontex – erősítette meg a Hír TV-nek az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője.

„Abban a javaslatban, amelyet az Európai Bizottság a múlt héten előterjesztett az európai határ- és partiőrség megerősítésére, nem szerepel az, hogy az európai határ és parti őrség átvenné a külső határok védelmével kapcsolatos feladatokat a tagállamoktól, hanem az európai határ- és partiőrség feladata továbbra is a tagállamok támogatása maradna és az európai határ- és partiőrség személyzete azon tagállam irányítása és felügyelete alatt működne mindig amelyben szolgál” – mondta Zupkó Gábor.

A javaslat értelmében egyébként 2020-ra a jelenlegi kevesebb mint 2 ezerről 10 ezer főre növelnék a Frontex létszámát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!