2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A kormány elkötelezett a rák visszaszorításáért folytatott harcban

Százból csak 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni – ezt mutatják a statisztikák. Az egészségre különösen veszélyes szenvedélybetegség számos elváltozás, a többi közt a tüdőrák egyik fő okozója. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság közleménye szerint világelsők vagyunk tüdőrákban, és ez a vezető daganatos halálok. Évente tízezer ember veszíti életét miatta. A betegség visszaszorítására egyre több kampány indul, a kormány pedig Nemzeti Rákellenes Programot dolgozott ki.

  • A kormány elkötelezett a rák visszaszorításáért folytatott harcban

Az egyik budapesti plázában szűrővizsgálattal és tanácsadással várta az érdeklődőket a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a közelgő rák világnapja (február 4.) alkalmából. A tapasztalatok szerint sok tüdőfogyatkozásban szenvedőnél rák is kialakul. A beszőkülő légutakra való figyelemfelhívásként a tüdőgyógyász társaság külön közösségi oldalt is létrehozott.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés és csak minden ötödik beteget tudnak megműteni, majd hatékonyan gyógyítani. A megelőzés érdekében a Korányi Intézet egy külön szűrőprogramot indított.

„A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a lakosság tisztában legyen ennek a betegségnek a jelentőségével és vegye igénybe azokat a prevenciós lehetőségeket, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, és kevesebben veszítsék életüket emiatt. Ennek egyik lehetősége, hogy leszoknak a dohányzásról, vagy rá se szokjanak a fiatalok a dohányzásra, hisz a tüdőbetegek 80 százaléka dohányzik vagy tartósan dohányzott életében” – hívta fel a figyelmet Kovács Gábor a tüdőgyógyász társaság képviselője.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint 2010 óta a dohányzás visszaszorításával és szűrővizsgálatokkal sokat tettek a rákos megbetegedések megelőzéséért, az egészségügyi világszervezethez hasonlóan pedig a magyar kormány is elkötelezett a rák visszaszorításáért folytatott harcban.

„Ma Magyarországon férfiakban és nőkben ez az a daganatos megbetegedés, amelyik a legnagyobb számban okoz halálozást. Mindannyiunk érdeke, mindenkitől együttműködést és partnerséget kérünk a magyar kormány nevében, hogy ki-ki a saját pontján váljék elkötelezetté abban, hogy minél inkább részt vesz a megelőző tevékenységben, használja azokat a lehetőségeket, amelyeket a szűrések nyújtanak” – emelte ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár hozzátette, hogy a hatékonyabb megelőzés érdekében a kormány kidolgozta a Nemzeti Rákellenes Programot, aminek hamarosan a részleteit is bemutatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Hatvanmillió forintos segítséget kap a leégett Hotel Silvanus

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!