2019. július 21.,
vasárnap, Dániel, Daniella napja

A klímaváltozás sújtja az energiatermelést

Hír TV

2018. szeptember 12., szerda 17:35, frissítve: csütörtök 11:37

A megújuló energiaforrások megsínylik az éghajlatváltozás tüneteit – állítja a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Az Elektrotechnikai Egyesület vándorgyűlésén az energetikai ágazat jövőbeni kihívásai is szóba kerültek.

A klímaváltozás idén nyáron Európa-szerte éreztette hatását az energiatermelésben. A hőségben csökkent a hagyományos, szén-, gáztüzelésű és atomerőművek hatásfoka, de ennél sokkal nagyobb mértékben zuhant a megújuló energiaforrások, a víz-, a szél- és a naperőművek energiatermelése. Még az általában villamosenergiát exportáló, a megújulók használatában élenjáró Norvégia is megszorult a forró nyári hónapokban. Kevés volt a csapadék, így nem volt mi meghajtsa a vízerőműveket.

„Volt olyan periódus, amikor jelentős importra szorult Norvégia és összességében 2.6 TWh-val kevesebb villanyt tudott Norvégia exportálni ebben a 3 hónapban. Ennek a villamosenergia árára is nagyon komoly kihatása volt, gyakorlatilag a skandináv piacon megduplázódott a villamosenergiának az ára” – nyilatkozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár.

Az államtitkár kifejtette: az európai atomerőművek még a nagy melegben is 80 % feletti hatásfokkal működtek. A Mátrai Erőmű jövője is szóba került az Elektrotechnikai Egyesület vándorgyűlésén. A hazai villamosenergia-ellátás szempontjából kiemelt létesítmény a jelenlegi formájában már nem működhet sokáig.

„A szén és lignit alapú áramtermelés lassan ellehetetlenül az EU-ban. Ez egy kikerülhetetlen trendnek tűnik. Látjuk, a CO2 árak 20 Euró körül járnak ma már, és nem nagyon várható, hogy ez változni fog. Tehát el kellene kerülni azt, hogy egy lassú leépüléssel járó folyamat induljon meg a Mátrában az azzal járó társadalmi következményekkel, és éppen ezért szükség van egy alacsony üvegházgáz kibocsátási jövőképre felépített pozitív, innovatív régiófejlesztési koncepció kialakítására” – mondta el televíziónknak Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A hálózatüzemeltetők és energiaszolgáltatók funkciója a következő években átalakul. Mivel a napelemek és akkumulátorok egyre olcsóbbá válnak, a háztartások önellátásra rendezkednek be. Az otthoni energetikai rendszerek kialakításában az autógyárak lehetnek a jelenlegi szolgáltatók új versenytársai.

„Az autógyártók számára új lehetőségek nyíltak meg azáltal, hogy az elektromos autók piaca fellendült. Ezt felismerve például a BMW ennek megfelelően alakította ki jelenlegi kínálatát, hiszen ha egy fogyasztó elektromos autót vásárol, az egyben azt is jelentheti, hogy töltőt, akkumulátort, vagy akár napelemet is be akar majd szerezni, hogy háztartását minél inkább önellátóvá tegye” – mutatott rá Mező Csaba, a Deloitte Magyarország energetikai tanácsadási üzletágának vezetője.

A jövő villamosenergetikai innovációját Magyarország is szeretné kiaknázni. A gazdaság lehetőségeinek felderítésére hamarosan energetikai innovációs tanácsot állít fel a kormányzat.