2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

A klímaváltozás megértéséhez gyűjtenek majd adatokat + videó

Bemutatták az Európai Űrügynökség Földmegfigyelő műholdcsaládjához készülő alkatrészt, ami az eddig legnagyobb repülő magyar űreszköz lesz.

  • A klímaváltozás megértéséhez gyűjtenek majd adatokat + videó

Csaknem négy éves tervezési, fejlesztési és gyártási folyamat előzte meg, hogy az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz bemutatását. A miskolci székhelyű cég ezúttal az Európai Űrügynökség Kopernikusz-programjának egyik projektjében vesz részt.

Koczák Péter projektmenedzser, Admatis Kft.: “Jelenleg a mostani hardver amiről majd mesélni fogok az az első műholdhoz készült. A második műholdhoz készülő alkatrész éppen gyártás alatt van a harmadik pedig tárgyalás alatt van.”

A mintegy 52 kilós, főként alumínumból és titániumból álló eszköz felel majd a műholdban található érzékelők védelméről.

Az eszköz a CO2M nevet viselő műholdba kerül, melynek feladata, hogy adatokat szolgáltasson például arról, hogy az emberi tevékenység által levegőbe juttatott gázoknak milyen a mennyisége és az eloszlása.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a bemutatón azt mondta, egyértelmű az űrtechnológia szerepe a világgazdaság alakulása szempontjából.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos: “Nagyon fontos látni azt, hogy a magyar kormány kifejezetten nagy hangsúlyt fektet 2018 óta arra, hogy az űrtevékenységet fejlessze, segítse és támogassa. Ezáltal teret és lehetőséget adva ennek a tudásalapú technológiának és fejlesztési iránynak. Itthon tartva a szakembereinket, sőt lehetőséget biztosítva számukra arra, hogy fontos projektekben vehessenek részt.”

Az eszköz egyébként elkészült, de több tesztre is szükség van még, ami a speciális körülményeket és a kilövés által támasztott követelményeket szimulálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!