2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

A kerékpárosok inkább az úttesten közlekednének

Az alkoholtilalom után eltörölné a kerékpárút kötelező használatát is a biciklisek szervezete. Bár évekig követelték a bringautak megépítését, most azt mondják, már nem férnek el rajta. A KRESZ módosítását egyelőre nem értik a kerékpárosok, a rendőrség pedig nem nyilatkozik, hogyan fogják megállapítani, hogy az alkoholt fogyasztó bringás tud-e biztonságosan közlekedni.

Az Andrássy úti biciklisávon alig néhányan tekernek, inkább az úttesten, a kocsik között közlekednek a kerékpárosok. A bringások évekig követelték az kerékpárutak bővítését, ami részben meg is valósult a fővárosban, a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja szerint most azért szabálytalankodnak, mert túlzsúfoltak a nekik kijelölt szakaszok.

„Van egy olyan problémánk, hogy egyre többen kerékpároznak, és a járdára épített kerékpárutakon nem lehet elférni. Konkrétan azért balesetveszélyesek, mert a járdára akkor telepítették őket, amikor még csak egy-két biciklis ment óránként egy ilyen létesítményen, most viszont akár tízszer annyi megy, mint ahány gyalogos” – nyilatkozta Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja.

A szervezet a biciklisávokat a főutak szélére helyezné át, kiszélesítve az úttestet. Szerintük ez sokkal fontosabb a múlt szombattól érvényes KRESZ-módosításnál, amelynek értelmében egy-két sör után még nyeregbe lehet ülni. A rendelet szerint nem büntethetik meg azt a kerékpárost, aki bár ivott, olyan állapotban van, hogy biztonságosan tud közlekedni. „Ennek a szabálynak a betartását nem is tudom elképzelni” – mondta Kürti Gábor. Ehelyett azt javasolják, hogy véralkoholszintben határozza meg a rendelet, hogy mikortól büntethet a rendőr. „Az ittasan kerékpározó vagy az ittasan vezető embertől lehet a legkevésbé elvárni, hogy józanul gondolkodjon” – tette hozzá.

Értetlenül állnak az új szabály előtt a szakértők is. Idén az első félévben történt több mint 7000 közlekedési balesetből 860-at okozott biciklis. „Nagyon nehéz azt elképzelni, hogy egy ittas járművezető önmagáról el tudja dönteni, hogy a vezetése biztonságos állapotban van vagy sem. Én ezt kicsit paradoxonnak ítélem meg, az ellentmondás sajnos benne rejlik a szabályozásban” – mondja Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

A kormány nem tervez módosítást. „Az önveszélyességen túl a közveszélyesség lehetősége nem áll fenn egy kerékpáros esetében” – közölte Kurucz Éva kormányszóvivő.

A rendőrség továbbra sem nyilatkozik arról, hogyan döntik majd el, ki tud biztonságosan közlekedni. Amerikában már van erre gyakorlat: a kerékpárosnak kilenc lépést kell egy vonalon megtennie, megfordulnia, és visszasétálnia tyúklépésben anélkül, hogy letérne a vonalról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!