2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Állami áruház 19:10

Belföld

„A jobboldali erők törnek előre, átalakulásra lehet számítani”

Mit jósolnak a közvélemény-kutatások az EP-választásokra? – ez is téma volt a Lapzártában.

  • „A jobboldali erők törnek előre, átalakulásra lehet számítani”

Stabil Európai Néppárti előnyt jeleznek a legfrissebb felmérések a május végi Európai Parlamenti választásokra. A tagállami közvélemény-kutatások összesített eredménye szerint a Néppárt 183 mandátumra számíthat a következő ciklusban a 705 tagú képviselőtestületben. Jelen állás szerint a 21 magyar képviselői helyből a Fidesz-KDNP-nek 13, a Jobbiknak 4, az MSZP-Párbeszédnek három, a Demokratikus Koalíciónak pedig egy juthat.

„Ha a trendet nézzük, akkor ez nem csak magyar, hanem európai jelenség, ugye a kutatás az összes országot vizsgálta és az látszik, hogy a jobboldali erők törnek előre, egyfajta átalakulásra lehet számítani majd az Európai Parlamentben. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a kutatás egy mostani, biztos pártválasztók körében mért adatot mutat, egy EP-választáson általában alacsonyabb a részvétel, tehát ilyen 30-40 százalék körüli választási részvételre lehet számítani, ebből fakadóan lehetnek meglepetések. Lehet, hogy azok a pártok fognak jobban szerepelni, akiknek aktívabb a szavazótábora, elég csak visszagondolni 2014-re: akkor a kutatások azt mutatták, hogy az Együtt 1-2 százalékon van, az EP-választáson az 5 százalékot is elérték” – mutatott rá Deák Dániel, a Figyelő főmunkatársa a Hír TV stúdiójában.

„Tényleg nem szeretem a közvélemény-kutatásokat, de pont azt néztem, és ezt tisztázzuk is, hogy ezt nem Brüsszel mérte, hanem a három magyar közvélemény-kutató cégnek a munkáját összesítették, az alapján jött ki ez a szám, amely egyébként egy olyan számadat, vagy adatsor, függetlenül attól, hogy itt valóban az alacsony részvétel és a 3,1 százalékos hibahatár, amit megadtak, emiatt tényleg lehetnek ebből eltérések. Ha engem kérdeznének, hogy egy fogadóirodában mit teszek a 21 magyar helyre, hogy ez hogy oszlik el, hát körülbelül ugyan így tippeltem volna, mert az erőviszonyok most ezt mutatják” – jelentette ki Szirmay Dávid, a Blikk főszerkesztő-helyettese a kutatás eredményeinek tükrében.

A teljes beszélgetés:

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!