2020. július 10.,
péntek, Amália napja

A Jobbik zűrös pénzügyeiről beszélt az N1TV távozó főszerkesztője

Hír TV

2018. augusztus 2., csütörtök 20:01, frissítve: csütörtök 21:27

Kisberk Szabolcs a Hír Tv-nek elmondta: megdöbbentően nagy volt a készpénzforgalom a pártnál a 2018-as választás előtt. A kampánypénzek elszámolásával is meggyűlik a Jobbik baja. Nemrég egy újabb kampánybeszámolót nyújtottak be, ami egyértelművé teszi, hogy az eredeti dokumentumban szereplő összegek nem stimmeltek.

„Sokakkal ellentétben nekünk tiszta a kezünk. Nekünk még valóban magyar a szívünk. És mi a józan eszünkre hallgatunk”

– ezekkel a mondatokkal távoztak hárman az N1TV-től szerdán. A videóban a Jobbik magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel kampányára utaltak a készítők.

A távozó főszerkesztő a Hír TV-nek adott interjúban azt mondta: nem véletlen, hogy a Jobbik pártirodája előtt vették fel a búcsújukat, hiszen ott van Szabó Gábor pártigazgató irodája is. Kisberk Szabolcs állítása szerint az országgyűlési választások előtt feltűnt neki, hogy tízmilliós nagyságrendű készpénzforgalom volt a Jobbiknál.

„Feltűnően magas volt a készpénzforgalom a Jobbik háza táján 2017 őszétől egészen a választásokig. De én úgy gondolom, hogy ennek kiderítése nem az én feladatom, hanem a hatóságok feladata” – fogalmazott a volt főszerkesztő.

Zavaros pénzügyeivel már a választási kampányban is címlapra került a Jobbik. Az Origo olyan fotókat közölt, amelyen Szabó Gábor látható egy táskával a kezében, ahogy távozik Simicska Lajos irodájából.

A kampánypénzek elszámolásával sincs minden rendben. A párt ugyanis két beszámolót nyújtott be az Állami Számvevőszéknek, mindkettőben más adatok szerepelnek. Az ÁSZ egyelőre annyit közölt a Hír TV-vel, hogy vizsgálják az ügyet.

Párton belüli viszályok

A távozó főszerkesztő a Hír TV-nek a párton belüli viszályokról is beszélt – főként ezért döntöttek a távozás mellett. Kisberk Szabolcs azt mondta: a választás után a tisztújítás időszakában a Jobbik kézi vezérléssel irányította az N1TV-t úgy, hogy a később megválasztott Sneider Tamást segítsék, a tisztújítást az SZDSZ utolsó elnökválasztásához hasonlította.

A szintén az elnöki pozícióra pályázó Toroczkai László azt mondta, sejtette, hogy az ellenfelének lejt a pálya. „Engem nem lepnek meg ezek az információk, én ezt már régóta nagyon sokszor, nagyon sok helyen elmondtam, hogy lejtett a pálya. Az világos és egyértelmű volt, már kiszivárgott hangfelvételekből is tudjuk, hogy kézi vezérléssel irányította Szabó Gábor és Vona Gábor a kongresszust. Ebbe beletartozhat, hogy az N1TV-nek utasításokat adtak” – nyilatkozta a Mi Hazánk Mozgalom alapító elnöke.

Az új elnök nem sokban változtatott Vona Gábor tervein. Sőt, a héten Sneider Tamás az Azonnalinak ambiciózus terveiről is beszámolt. Úgy fogalmazott „megcéloztuk, hogy az Európai Néppárt tagjai legyünk, és vannak is arra utaló jelek, hogy ez nem lehetetlen”.

A Jobbiknál azt mondták: most programot írnak, azt pedig, hogy melyik frakcióhoz csatlakoznának, a választás után döntenék el. „És majd az ez alapján elért eredményeknél megnézzük, hogy az újonnan felálló frakciókban milyen partnereket találhatunk. Én azt gondolom, hogy bizonyos esetekben földindulás szerű változások is lehetnek az EP-ben, illetve a frakciók összeállításában” – közölte Hegedűs Lorántné, a párt alelnöke.

Az Európai néppárt sajtófőnöke viszont másképp látja. Pedro López de Pabló úgy nyilatkozott: „Nem tudom, mit szívnak, de láthatóan hatásos, szóval inkább azzal kereskedjenek, mert ha illegális is, sikeresebbek lesznek vele, mint a politikában”