2020. szeptember 25.,
péntek, Eufrozina, Kende napja

„A Jobbik vezetésének magának kell elszámolnia ezekkel”

Hír TV

2019. január 22., kedd 17:01, frissítve: kedd 20:04

A Jobbik elnökének újabb antiszemta kijelentése került elő, a korábbi hangfelvételt a Figyelő.hu portál találta meg. Ezen Sneider Tamás úgy fogalmazott: ha valaki a muszlim hitre tér át, az még mindig jobb, mintha zsidó lenne. A Jobbik elnöke egyébként a Betyársereg egyik tagjáról beszélt, a 2015-ben nyilvánosságra hozott felvételen. Dér Zsolt dél-szláv háborús veterán akkoriban tért át a muzulmán hitre.

A vigyázó blog még 2015-ben jelentette meg azt a hangfelvételt, amelyen Sneider Tamás beszél egy párttársával. A téma Dér Zsolt hitélete, a dél-szláv háborús veterán, a Betyársereg tagja akkoriban tért át a muzulmán hitre. Sneider erre úgy reagált, hogy ez jobb forgatókönyv, mintha Dér zsidó lenne.

– Még a magyar szigeten beszélt róla a Dér Zsolt, hogy muzulmán lesz, és a többi, ez nagyon meredeknek tűnik…
– Egy kicsit nekem is.
– De hát ő a személyi titkár, meg minden, vagy…
– Igen, igen, hát ez különösebben nem zavar, az hogy most áttért muzulmán hitre, hát szíve-joga, sokkal jobb, mintha zsidó hitre tért volna át, úgy hogy… – hangzanak Sneider Tamás szavai a felvételen.

A Hír TV birtokába jutott felvételek tanulsága szerint a Jobbik elnökének felesége pedig a náci karlendítéshez hasonló mozdulatot tesz a két évvel ezelőtti esküvői fotózáson. A nő kétszer is a hitleri köszöntéssel pózolt a fotósoknak, miközben férje nyakában ül. Az esküvői ceremóniamester pedig a Jobbik-frakció alkalmazottja, aki egy ismert televíziós műsorvezető állítólagos nemi identitásán viccelődött, valamint parodizálta az afrikai származású Fekete Pákót.

„Egyértelműek a felvételek és nem szabad senkit butának nézni” – így reagált Dúró Dóra a Jobbik szegedi politikusának magyarázatára, aki szerint Sneider felesége csak azt mutatta, hogy menjenek fel a hegyre. A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke úgy fogalmazott: a Jobbik teljesen megváltozott az elmúlt időszakban. „Láthatjuk azt, hogy az elmúlt időszakban, az elmúlt években az a változás, amin keresztül ment a Jobbik, az most már az egyesült balliberális tömbnek a részévé tette őket is” – fogalmazott Dúró Dóra.

A szintén volt jobbikos Volner János pedig azt mondta: nem maradhat következmények nélkül a karlendítés „A náci karlendítésekkel a Jobbik vezetésének magának kell elszámolnia, vagy éppen a balliberális szövetségeseknek kell elszámolni ezekkel a lépésekkel” – nyilatkozta a független országgyűlési képviselő.

Sneider Tamás pártársa szerint nem tartozik a nyilvánosságra, hogy milyen mozdulatokat tett a párt elnökének a felsége az esküvőjén. „Rendkívül aljasnak tartom, hogy más emberek magánéletében kutakodik akár a kormánypárt, akár a kormánypárti sajtó” – közölte Magyar Zoltán országgyűlési képviselő.

A Jobbik elnöke nem nyilatkozott a karlendítésről, Facebook oldalán pedig kerüli a témát. Az ATV-nek annyit mondott, esze ágában sincs lemondani, viccnek tartja a felvetést is. A karlendítést nyilvánosságra hozó és bemutató szerkesztőségeket viszont feljelentéssel fenyegette.