2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Belföld

A húsvéthoz a vallási jelentésen kívül számos népszokás is köthető + videó

A tojásfestés hagyománya, a locsolkodás, a fiúk és férfiak vendégül látása mind a húsvéthoz kapcsolódnak.

  • A húsvéthoz a vallási jelentésen kívül számos népszokás is köthető + videó

Tátrai Zsuzsa néprajzkutató: "Már ősidőkben találtak festett tojásokat sírokban, tulajdonképpen a tojásnak a hatékonyságát ami termékenységvarázsló Krisztus feltámadását jelképezi. Fokozza az hogy festik vagy valamilyen módon színezik."

A régi időkben a tojásokat a vörös vagy lila hagyma héja, vörös káposzta vagy a zöld dió levének segítségével festették különböző színűre. Napjainkban a lányok és az asszonyok a férfiakat a locsolás napján vendégül látják, különféle ételekkel, kaláccsal és italokkal kínálják.

Tátrai Zsuzsa néprajzkutató:  "Vízbevető vízbehányó hétfőnek nevezik a Húsvét hétfőt könnyen következtethetünk arra, hogy egész egyszerűen vödörszámra hordták a lányokra a vizet hogy egészségesek és termékenyek legyenek. Aztán később megszelidült ezt a szokás és szagos vízzel kölni vízzel kezdtek el locsolni és ehhez járulnak hozzá a locsolóversek."

A locsolás után régebben a fiúk a tojást, szalonnát vagy festett tojást kaptak cserébe. A Húsvét a legfontosabb keresztény ünnep, amely alkalmával Jézus Krisztus feltámadásának örvendenek a hívők. Beran Ferenc plébános emlékeztetett, a húsvéti szimbólumok, például a tojás magát a világot, a feltámadást jelképezi.

Beran Ferenc plébános: "Húsvétnak az üzenete az a föltámadás öröme. Húsvét hétfő pedig ennek az örömnek a kiáradása. És az a szimbólum amit az egyház használ ezen a napon a világ, a tojás ez ezt fejezi ki. Hiszen ha ránézünk kívül egy tojásra akkor nem látjuk azt hogy abban egy élet van. A csibének az élete. de amikor ez a burok lepattan róla a tojáshéj akkor megmutatkozik az a kiscsibe is amelyik ott van. Jelzi azt hogy egy minőségi változás következett be."

Hozzátette: a minőségi változás a mi életünkben a feltámadást jelenti. Láthatóvá válnak dolgok, amelyeket eddig csak a lelkünk mélyén éreztünk. A föltámadás minderre választ ad. Az öröm az terjedni akar, amelyet úgy lehet megőrizni, ha tovább adjuk másoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!