2024. 09. 28. Szombat Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

A hűséges megyei jogú városok, ahol mindig a Fidesz-KDNP koalíció a nyerő

A Fidesz–KDNP az összes általános önkormányzati választást megnyerte 2006 óta: az elmúlt öt voksolás alkalmával – a független indulókat nem számolva – egyaránt a jelenlegi kormánypártok szerezték meg a legtöbb polgármesteri és képviselői mandátumot.

  • A hűséges megyei jogú városok, ahol mindig a Fidesz-KDNP koalíció a nyerő

Az Orbán Viktor vezette politikai erő számos megyei jogú város stabil támogatását is maga mögött tudhatja, hiszen Kaposvár, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét, Sopron, Szekszárd Nyíregyháza, Székesfehérvár és – egy ciklustól eltekintve – Esztergom már régóta csak a Fidesz–KDNP-ben bízik.

Kaposvár először 1994-ben választott fideszes polgármestert. A most 67 éves Szita Károly azóta is élvezi a helyiek bizalmát, és idén már 30. éve vezeti Somogy vármegye székhelyét. Kaposvár „örökös” polgármesterét eddig mindig 50 százalékot meghaladó szavazataránnyal választották meg. Szita Károly személyén túl érdemes kiemelni, hogy a Fidesz–KDNP 2006 óta egyetlen egyéni választókerületet sem veszített el Kaposváron. 

Zalaegerszeg szintén 1994 óta tartozik a fideszes városok körébe. A zalai vármegyeszékhelyet 1994 és 2010 között Gyimesi Endre, 2010 és 2014 között pedig Gyutai Csaba vezette. 

2014-től Balaicz Zoltán áll a város élén, aki az eddigi legsikeresebb zalaegerszegi polgármesternek számít, hiszen választásról választásra egyre meggyőzőbb eredményt ér el: a még mindig csak 45 éves politikus 2014-ben 63,57, 2019-ben 69,69, idén pedig már 73,08 százalékkal nyerte el a polgármesteri címet. 

Mindemellett a Fidesz–KDNP azóta nem veszített zalaegerszegi egyéni választókerületet, amióta Balaicz Zoltán a város polgármestere. 

Debrecen négy évvel később csatlakozott Kaposvárhoz és Zalaegerszeghez, és a helyiek azóta is kizárólag csak a Fidesz–KDNP-re bízzák a várost. 1998 és 2014 között Kósa Lajos állt a cívisváros élén, azóta pedig Papp László vezeti Hajdú-Bihar vármegye székhelyét. Debrecenben 1998 óta még egy egyéni választókerületet sem veszítettek el a jelenlegi kormánypártok. Mindez különösen az idei önkormányzati választásokon volt nagy szó, hiszen a baloldal és a hazai Soros-hálózat – a debreceni beruházások intenzív és országos szintű támadása útján – mindent megtett a fideszes városvezetés leváltása érdekében. 

Debrecenhez hasonlóan Kecskemét is 1998-ban csatlakozott a Fidesz-párti megyei jogú városok közé. Bács-Kiskun vármegye székhelyét 1998 és 2006 között Szécsi Gábor, 2006 és 2014 között pedig Zombor Gábor vezette. 2014-től Szemereyné Pataki Klaudia a polgármester, akit stabil testületi többség támogat. 

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!