2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

A Hungaroringen csiszolhatták vezetőtudásukat a mentősofőrök

Hír TV

2018. október 5., péntek 17:46, frissítve: péntek 17:47

300 mentősofőr gyakorolhat 5 napon keresztül a Hungaroring tanpályáján az egyik biztosító támogatásával. A szóvivő azt mondta: sokszor ugyan az időjárás is nehezíti a dolgukat, de a legnagyobb gondot számukra azok a sofőrök jelentik, akik nem tudnak azonnal reagálni a sziréna hangjára és hátráltatják a haladásukat.

A rutintalan sofőrök jelentik a legnagyobb nehézséget a mentők számára – ugyanis vannak, akik a sziréna hangjára megijednek és ahelyett, hogy utat nyitnának a rohamkocsinak, megállnak, akadályt képezve. A többi közt ilyen rutinfeladatokat gyakoroltak a mentők a Hungaroring tanpályáján.

„Nem biztos, hogy nekünk az a lényeg, hogy mi irdatlan sebességgel és akár a körúton 160 km/h–al robogjunk, hanem, hogy folyamatos legyen ez a közlekedés. Akkor értékes másodperceket takarítunk meg, ha nem kell teljes mértékben megállnom” – mondta Őri Kiss Zsolt, mentőgépkocsi-vezető, vezetéstechnikai instruktor.

A mentőautóban dolgozóknak nehezebb a betegellátását biztosítani, ha az autónak folyamatosan fékeznie kell. A mentő vezetőjének egyszerre kell figyelnie a forgalomra és a betegellátásra. A mentőszolgálat szóvivője azt mondja, éppen ezért jó lenne ha az autósok jobban figyelnének és biztosítanák a könnyebb közlekedést.

„Mi igyekszünk stabilizálni a beteg állapotát és úgy indulunk el a kórház felé, hogy az a pár másodperc már ne számítson, amivel esetleg később érünk oda. Mindenesetre előfordul, hogy a szállítás közben is ellátást kap a beteg, ezért nem mindegy a mentődolgozóknak sem, hogy a mentőautónak vészfékeznie kell, vagy esetleg egyenletesen haladhat” – mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Nemcsak a hétköznapi forgalom, az időjárás is nehezítheti a mentők munkáját. A tanpályán például azt is gyakorolhatták, hogy mit kell tenni, ha megcsúszik a kocsi.

„Minden évben valamely közhasznú feladatot ellátó szervezetnek lehetőséget biztosítottunk, hogy a járművezetőiket képezzék. Korábbi években már itt jártak az Országos Rendőr-főkapitányság vezetői, a Katasztrófavédelem gépjárművezetői, és idén második alkalommal ismét az Országos Mentőszolgálat járművezetőinek biztosítunk lehetőséget” – mondta Szabó Imre, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrum főosztályvezetője.

A Hungaroring tanpályáján 300 mentős gyakorolhatott.