2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:20

Belföld

A honvédő hősökre emlékeztek Balassagyarmaton

Az 1919. január 29-ei Balassagyarmati felkelésre emlékeztek. A nógrádi határvárosba 104 évvel ezelőtt, az első világháború utáni zavaros helyzetet kihasználva, megszállók érkeztek, hogy még több területet csatoljanak el Magyarországból. Ezt nem hagyták a városiak: civilek, vasutasok katonai segítséggel vér-áldozatok árán visszaverték a cseheket. Ezért a hősies tettért 2005-ben a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb Város címmel tüntette ki Balassagyarmatot. Ezt ünnepelve a városban, korabeli napot tartottak.

  • A honvédő hősökre emlékeztek Balassagyarmaton

A trianoni döntés után a csehszlovák csapatok ezt nem fogadták el és 1919 januárjában átléptek a folyón, hogy még több területet foglaljanak el. Ezt nem hagyta Balassagyarmat: vasutasok, diákok, civilek katonai segítséggel kiverték a megszállókat. Erről szólt a hétvége a városban: számos programmal, többek között várostörténeti sétával emlékeztek a helyi hősökre.

Évek óta a 16-os honvéd katonai hagyományőrzők is megjelennek a városban, hogy felelevenítsék a nagy győzelem emlékét.

A központi megemlékezésen Csach Gábor, a város polgármestere kiemelte: veszély esetén mindig összezárnak a balassagyarmatiak, így volt ez 1919-ben is, amikor a helyi politikusok párthovatartozástól függetlenül megszervezték az ellenállást.

Az 1919-es események emlékéül 2005-ben az Országgyűlés úgy döntött, a Civitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb Város címet adományozza Balassagyarmatnak.

KAPCSOLÓDÓ:

A jeges vízben tisztelegtek a hősök előtt

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!