2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

A hírlapírás hőskorát elevenítik meg

Újságmúzeum nyílt a magyar sajtó napján Pécelen. Az ország egyik legnagyobb magángyűjteményének tematikus kiállítása az elmúlt 170 év magyarországi hírlapkiadásának állít emléket. A tárlaton eredeti újságlapokon elevenedik meg a történelem, 1848-tól egészen az 1980-as évekig.

  • A hírlapírás hőskorát elevenítik meg

Eredeti címlapok, újságoldalak a múltból. Sal Endre magángyűjteménye több ezer kiadványból áll, amelynek csupán töredékéből állították össze munkatársaival az első magyar Újságmúzeumot. A hírlapírás hőskora elevenedik meg a péceli Ráday kastély Márványistállójának falain: tematikus sorrendben sorakoznak az elmúlt másfél évszázad sportszenzációi, vagy éppen a háborúk, forradalmak sajtója.

„Azoknak az újságíróknak, és azoknak az újságoknak kíván emléket állítani, akik részei voltak a magyar történelemnek. Hiszen gondoljuk végig, hogy milyen hálátlan szerepe van az újságoknak. Reggel megveszik őket, egy kávé mellett elolvassák, aztán a kukában landolnak. Én úgy éreztem, egy értékmentés szándékával, hogy meg kell menteni ezeket a lapokat, és meg kell mutatni az utókornak” – mondta Sal Endre.

A Pécel városának anyagi támogatásával létre jövő Újságmúzeum érdekessége, hogy bemutatja a különböző korszakok egymással szemben álló véleményeit, a különböző szellemi hátterű szerkesztőségek munkáján keresztül.

„Szerintem ez a kiállítás egyedülálló, mert olyan ellentéteket is be tud mutatni, amilyeneket néha ma is látunk, de ez a világ összetett. Ez egy gyönyörű, értékes kiállítás” – mondta Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke.

Az Újságmúzeum anyaga rövidesen az ország más városaiban is látható lesz; a kiállítást már meghívták Győrbe és Szegedre is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Matt Schlapp: Magyarország csodálatos példát mutat + videó

Magyarország csodálatos példát mutat, mert kiáll mindazért, ami fontos, csodálatos szövetséges, ihletet ad az amerikaiaknak - mondta a CPAC Foundation elnöke csütörtökön Budapesten, a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!