2020. április 4.,
szombat, Izidor napja

„A helyzetet nem pénzzel, hanem képzéssel és oktatással kell megoldani”

Hír TV

2020. január 19., vasárnap 07:03

A gyöngyöspatai helyzet rendezése akkor megfelelő, ha a roma diákokat nem pénzzel, hanem képzéssel segítik - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István azt mondta: arra kérik a Soros-szervezeteket, hogy ne akadályozzák ennek a javaslatnak az elfogadását.

 

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskolában vizsgálta a bíróság a 2004 és 2017 között zajló oktatást. A bírói testület végül arra jutott, hogy a szegregációban részesült 62 roma diák számára 100 millió forint kártérítést kell fizetnie a tankerületnek és a gyöngyöspatai önkormányzatnak.

A vizsgálatot Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kezdeményezte. Az Informátor hosszas nyomozómunka után egy gellérthegyi villában találta meg az alapítvány kuratóriumi elnökét, Ujlaky Andrást.

Riporter: Ön szerint melyik a jobb, az anyagi kártérítés vagy ha a gyerekek hiányt szenvedtek mondjuk az oktatásban, ezt utólag pótolni?

 

Ujlaky András: Nem az én dolgom eldönteni.

 

Riporter: De mégis Önök vitték végig az ügyet az elejétől a végéig.

 

Ujlaky András: Még nem a végéig, mert nem kapták meg a pénzt.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány fő támogatója Soros György szervezete a Nyílt Társadalom Alapítványok, de nemcsak ők, hanem a Norvég Civil Támogatási Alap és az Ökotárs is pénzelte a Ujlaky Andrásékat.

A kormány javaslatára az oktatásban hiányt szenvedő roma diákokat nem pénzbeli, hanem képzési támogatásban részesítenék. A településen erről azonban vita folyik.

A szocialisták szerint mindenképp ki kell fizetni a csaknem 100 millió forintos kártérítést, és emellett kell megkapniuk a diákoknak a szükséges oktatást is. Kunhalmi Ágnes a kormányt hibáztatta a gyöngyöspatai szegregáció miatt. Ezzel azonban saját pártjának kormányát kritizálja, ugyanis a gyermekek elkülönítése 2004-ben, a szocialista kormányok idején kezdődött.

A gyöngyöspatai helyzet rendezése akkor megfelelő, ha a roma diákokat nem pénzzel, hanem képzéssel segítik - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István hangsúlyozta, ez a legjobb megoldás mindenki számára.

A politikus hozzátette: a helyi roma családokat arra biztatják, hogy fogadják el a kormány javaslatát, és válasszák a pénz helyett gyermekeik oktatását. Eközben kiderült: az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány nem indít végrehajtási eljárást a gyöngyöspatai önkormányzat és a tankerület ellen. A felülvizsgálati kérelem, várhatóan tavasszal kerül a kúria elé, addig kivár a szervezet.

Hír TV