2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az elveszett király 03:00

Belföld

A hejcei légi katasztrófa áldozataira emlékeztek

A szlovák elnök szerint hazájukat szolgálták azok a szlovák katonák, akik 2006-ban Magyarországon haltak meg repülőszerencsétlenségben. Andrej Kiska a hejcei emlékműnél azt mondta, hogy az áldozatok küldetése sikeres volt. A szlovák légierő csapatszállító gépe koszovói békefenntartókat szállított Kassára, amikor a szlovák–magyar határtól néhány kilométerre a repülő a Borsó-hegynek ütközött 2006 januárjában. A gépen utazó negyvenhárom katona közül egy élte túl a balesetet.

A szlovák elnök, Andrej Kiska az áldozatok emlékművénél azt mondta, hogy a hazájukat védték azok a nők és férfiak, akik a Borsó-hegyen életüket vesztették. „Ugyanúgy, ahogy ezek a katonák a hazát szolgálták, most rajtunk a sor, hogy ők is büszkék legyenek hazájukra. Az életnek, még ha néha olyan rövid is, akkor van értelme, ha az üzenete és gondolata tovább él. Ez adja az élet és a halál értelmét is” – fogalmazott Andrej Kiska.

Magyar részről a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi igazgatója emlékezett a Koszovóból hazatérő szlovák békefenntartókra. „Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk,. A bajtársak, akikre ma emlékezünk, eleget tettek ennek a parancsnak. Jó ügyet szolgáltak, jó lélekkel, tisztességgel. nyugodjanak békében” – mondta Szőke László, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója.

A katasztrófát egyetlen ember élte túl, Martin Farkas, aki a szerencsétlenség idején 27 éves volt. „Megtettem mindent annak érdekében, hogy ne változzon meg az életem. Hogy az értékeim ugyanazok maradjanak, hogy ugyanolyan optimista maradjak, mint azelőtt. Azt sajnálom nagyon, hogy akik nem élték túl, ők nem tudták megélni és megvalósítani azt, amit még életükben elterveztek” – fogalmazott Martin Farkas.


A repülő Pristinából tartott Kassára, amikor 3 kilométerre a határtól a 700 méter magas Borsó-hegynek ütközött. Szlovákia történetének legsúlyosabb légi balesete negyvenkét halálos áldozatot követelt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ma tetőzik a Lajta + videó

Ma tetőzik a Lajta + videó

Jó döntést hozott Orbán Viktor: már érezhető a Lajta vízszintjének csökkenése- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!