2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

A háttérhatalom arcai: Kati Marton

A magyarokat hülye, ignoráns társadalomként, Miskolcot kellemetlen városként jellemzi Kati Marton (Action for Democracy). De ki is ez a szülőhazáját lenéző befolyásos amerikai, híres emberek özvegye, akinek Márki-Zay Péter „végtelenül hálás”? Kiderül a Magyar Nemzet cikksorozatának 1. részéből.

  • A háttérhatalom arcai: Kati Marton

A zsidóüldözéshez és a kommunisták ámokfutásához hasonlítja Orbán Viktor kormányfő háborúját Soros György ellen Kati Marton – kürtölte világgá a magyarországi liberális sajtó a magyarországi folyamatokba beavatkozó háttérhatalom egyik központi figurájának véleményét ismertetve. A 74 éves, amerikai–magyar Marton – valójában Márton, csak az ékezet 1957 után, az emigrációban már lekopott – a Karácsony Gergely vezette főváros társszervezésében megrendezett 2022-es Budapest-fórumon úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök kormányzása következtében most egy „hülye, ignoráns társadalom” él Magyarországon.

A Budapesten született Marton arról is nyilatkozott, az általa 1989 óta ismert Orbánnak az „oroszbarátságáról” is le kell mondania, mert ez nem kifizetődő a nyugati világban.

Sokan és sokat gyűjtöttek 

Marton annak az Action for Democracy elnevezésű amerikai szervezetnek a nemzetközi tanácsadó testületi tagjaként tűnt fel, amely a magyarországi dollárbaloldal kulcsszereplőjévé lett. Ez a Korányi Dávid vezette szervezet beavatkozott a 2022-es magyarországi választásokba – ezt a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatnak ítélték –, ahogyan az idei lengyelországi parlamenti voksoláson is a centrista-liberális ellenzék mögötti erőket támogatta. Legutóbb itthon a szuverenitásvédelmi törvényt támadták. Mindez megelőlegezi, hogy a 2026-os országgyűlési választásokon milyen beavatkozásra lehet majd számítani. 

A titkosszolgálati jelentés idézi Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás 2022-es miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozatát, amely szerint

Kati Marton és barátai nagyon sokan és nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok és nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres legyen ez a kampány.

A politikus saját elmondása alapján „végtelenül hálás” ezért – írta a Magyar Hang. 

Adódik a kérdés, miért szegődik valaki a szülőhazájával szemben háttérhatalmi erők szolgálatába, miközben Magyarországon több mint tíz éve többmilliós politikai közösség támogatja meggyőző többséggel a jelenlegi kormánypártokat.

Hogy erről többet megtudjunk, a kérdés megválaszolásához a Magyar Nemzet e-mailben megkereste az Amerikában élő Kati Martont is, ám egyelőre nem érkezett válasz tőle.

Ám addig is más forrásokhoz fordult a lap. A Magyarországot családjával nyolcéves gyerekként elhagyó Martonban a zsidóüldözések és a Rákosi-rendszer hagyott olyan mély nyomot, amit a szakemberek fixációnak neveznek. A Márton családot 1944-ben üldözték, a szülőket – Márton Endrét és Márton (Nyilas) Ilonát – az 50-es években egy időre bebörtönözték. 

Egy angol nyelvű videóban Kati Marton arról beszél, homofóbiával is megvádolva Orbán Viktort, és felemlegetve az 1944-es német megszállás budapesti, Szabadság téri emlékművét is: 

Magyarország nem nézett szembe a múltjával úgy, ahogyan azt Németország megtette.

Majd azt mondja: 

Nagyszüleimet, akik számos nemzedékre visszavezethetően jó magyar polgárok voltak, a szomszédjaik nem kis segítségével a [Miskolcról] Auschwitzba tartó vonatokhoz vitték. Még egy fotót sem láttam róluk.

Marton az interjúban világossá teszi,

Magyarországon egy esetleges későbbi gyilkos erőszaktól (!) tart, ellentétben Németországgal, ahol a gyerekeket hatéves koruktól holokausztemlékművekhez viszik tanulmányútra. (Egy könyvében pedig „kellemetlen városnak” nevezi Miskolcot.) 

Magyarország [ti. a németekkel ellentétben] nem végezte el ezt a kemény munkát

– állítja, zsidóellenességnek állítva be a Soros Györggyel szembeni politikai indíttatású, így az európai migránsbetelepítések támogatása miatti magyarországi bírálatokat. Holott Sorost ismert zsidó személyiségek is támadják, lapunk pedig arról írt, Izrael-ellenes, sőt az október 7-i, több mint ezer izraeli zsidó halálos áldozatot követelő terrorcselekményeket elkövető Hamászhoz köthető csoportokat támogat.

A Magyar Nemzet teljes cikke IDE kattintva olvasható. 

Borítókép: Kati Marton, fotó forrása: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!