2021. 09. 25. Szombat Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Hírek 16:00

Belföld

A Gyurcsány-fiúk

Bayer Zsolt, a Magyar Nemzetben megjelent vezércikke.

Egyre többen használják a Lenin-fiúk meghatározást ezekre a gazemberekre – úgy is, mint Fekete-Győr, Karácsony és Jakab. És kétségtelen tény: csábító a párhuzam. Különösen, ami a Lenin-fiúk és nevezettek lelki világát jelenti.

 

Ugyanakkor még most, mielőtt végképp elharapódzna ez a meghatározás, szögezzük le: a Lenin-fiúk azért félelmetesek voltak. Nem riadtak vissza senkitől és semmitől, bármikor készen álltak a gyilkosságra, s gyilkoltak is, amint erre lehetőséget adott nekik a század, a kor, s persze egy sor ocsmány, kisszerű politikai kalandor.

Kétségtelen tény: a Fekete-Győr meg a Jakab fejben biztosan ölt már, látszik az arcukon s mindenekelőtt az eszelős tekintetükön, hogy szeretnek ilyesmiről fantáziálni. (A Karácsony valószínűleg nem, ő ahhoz is gyáva.) De ha például fogni kellene egy fegyvert, és meg kellene húzni a ravaszt, ezek először is fordítva tartanák, másrészt abban a pillanatban inukba szállna a bátorságuk.

Ezek ilyen zsebhuszárok, szúnyogcsődörök, akik a hergelésben és a verbális erőszakban királyok, szemtől szemben viszont szarjankók.

Éppen ezért szerintem téves, ha Lenin-fiúzzuk ezeket.

Helyesebben járunk el, és közelebb kerülünk az igazsághoz, ha Gyurcsány-fiúknak nevezzük az összeset.

Ez persze – legalábbis a formális logika szabályai szerint – feltételez valamiféle hasonlóságot Lenin és Gyurcsány között.

Nos, némi hasonlóság akad.

Lenin például Tristan Tzarával élt együtt svájci emigrációja idején, de ahelyett, hogy békés és teljesen idióta dadaista költő lett volna belőle, hazament és csinált egy forradalmat. Gyurcsány pedig lehetett volna egykori társaihoz hasonlóan Caola-mágnás vagy a csillebérci latifundiumok Csörgheő Csulija, de elvette Klárát feleségül és miniszterelnök lett belőle.

Aztán összekötheti még Lenint és Gyurcsányt a logika.

„Szovjethatalom plusz villamosítás egyenlő kommunizmus” – közölte kikezdhetetlen vaslogikával Lenin elvtárs, és belevágott.

A modern, európai egészségügy alapja a vizitdíj meg a kórtermekben elhelyezett páncélszekrény – közölte kikezdhetetlen vaslogikával Gyurcsány elvtárs, és ő is belevágott. Sőt! Ő azt is közölte, hogy „ilyen böszmeséget ország még nem csinált, mint mi csináltunk”, ami azon túl, hogy logikus, egyszersmind arra is rámutat, milyen elképesztő mértékben azonosította önmagát az egész országgal ez a barom.

Nos, ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, nézzük a Gyurcsány-fiúkat.

A Gyurcsány-fiúk semmi mást nem tesznek, mint megpróbálnak megfelelni a főnöküknek, esetünkben Gyurcsánynak. E megfelelési kényszer szüli a nagyotmondási versenyt ezek között a sufniforradalmárok között.

Ha az egyik gazemberezni kezd, a másik börtönnel fenyeget. Ha az egyik börtönnel fenyeget, a másik mindjárt az évszázad legnagyobb kirakatperét álmodja Felcsútra, s ha Fekete-Győr most éppen azzal fenyegetőzik, hogy amint végzett az évszázad legnagyobb kirakatperével, nyomban utána eltilt minket a foglalkozásunktól (?), akkor számíthatunk rá, hogy Jakab holnap sós kútba akar majd tenni bennünket. Ha az egyik nyitást követel, a másik kétszer annyi nyitást követel, ha az egyik szerint mindjárt ezután heteket késett a zárás, a másik szerint hónapokat késett a zárás.

-Bebebebe! Az én papámnak meg CSÉB-je van! – hangzott a régi reklámban az ovisok párbeszéde. Ezeknek meg mindegyiknek van egy felettes énje. A Gyurcsány. Az ő nagy, szent fenekébe vágynak beléomolni. És sikerül is nekik, hibátlanul. Legalább ez az egy, az egész szánalmas és felesleges életükben.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Pengeváltás az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitán

Éles pengeváltásoktól sem volt mentes az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita, amelyet tegnap este tartottak. 2021. szeptember 25.

Az LMP is visszalép a jobbikos ózdi jelölt támogatásától

Az LMP előtt a Momentum és az MSZP is elítélte a jobbikos politikus náci karlendítéshez hasonló mozdulatát. 2021. szeptember 25.

Megnyílt Budapesten a Vadászati Világkiállítás

Papp Ágotát kapcsoltuk, aki vendégével a Legek csarnokából jelentkezett be. 2021. szeptember 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!