2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A gyógyításra több, a támogatásra kevesebb pénz juthat + Videó

A megelőzésre és a gyógyításra több, a gyógyszertámogatásokra viszont kevesebb pénz juthat 2013-ban az ideinél. A többi között ez derül ki a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatból.

Az előterjesztés szerint az egészségügyi feladatok ellátására idén több mint 475 milliárd forint volt, jövőre ez az összeg több mint 557 milliárd forint lehet. A javaslat szerint folytatódik az egészségügyi szakképzési rendszer működésének támogatása és a költségvetésből jelentős összeg jut az alacsony forgalmú gyógyszertárak működtetésére is. A tervezet szerint a gyógyszerek támogatására viszont 77 milliárddal kevesebbet szán a kormány.

Kökény szerint kivonulnak

Az MSZP a gyógyszergyárak érdekeire hivatkozva nem támogatja az úgynevezett spanyol modell bevezetését. Az egészségügyi államtitkárság azoknak a gyógyszereknek csökkentené az állami támogatását és a térítési díját is, amelyek régóta forgalomban vannak és nem helyettesíthetők más készítménnyel. Kökény Mihály szerint a gyógyszergyártók ezt a csökkentés már nem tudják elviselni, emiatt pedig attól tart, hogy több készítmény eltűnhet a hazai piacról.

Kevésnek tartják a támogatás megemelkedését

A gyógyszerkassza támogatásának csökkenése miatt tömegesen mehetnek csődbe a patikák – nyilatkozta a Hír TV-nek a Magán Gyógyszerészek Szövetségének elnökhelyettese. Samu Antal kevésnek tartja a kis forgalmú patikák állami támogatásának megemelését, szerinte az alacsony árrés miatt több gyógyszertár már a napi működést sem tudja kigazdálkodni. A szervezet csak idén 200-300 patika bezárásával számol.

„Ez a jelentős mennyiségű kivonás egy árréstömeg csökkenést is jelent, a költségeink fedezésére tehát sokkal kevesebb összeg áll rendelkezésünkre. A patikák egy része már eddig is igen veszteséges volt, körülbelül 50 százalékuk nullszaldóval képes működni. Ha ezt lejjebb viszi, akkor nyilvánvalóan veszteséges lesz, így akár komolyabb bedőlések is lehetnek. Erre az évre 200-300 patika csődjét prognosztizáltuk, de ha ez a forráskivonás a jövő évben tovább folytatódik, az még nehezebb helyzet elé állítja a gyógyszerészeket – jelentette ki Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!