2020. október 25.,
vasárnap, Blanka, Bianka napja

A gyermekek mellett az édesanyákat is segítik

MTI

2018. november 23., péntek 10:33

Biztos Kezdet Gyerekházat adtak át csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán.

Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: az év végére már kétszázra bővül ezeknek a létesítményeknek a száma. Hozzátette: a kormány számára nagyon fontosak ezek az intézmények, amit az is jelez, hogy a jövő évi költségvetésben 700 millió forintot különítettek el a működésük támogatására.

Az államtitkár hangsúlyozta: a három éven aluli, hátrányos helyzetű gyermekekkel és szüleikkel foglalkozó Biztos Kezdet Gyerekházak a példái annak, hogy a szociális problémák közösségi ügyek, hiszen a támogatók által megvalósult, kormányzati finanszírozással működtetett intézmények a családok bevonásával tudnak valódi eredményeket elérni.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója arról beszélt, hogy az új olaszliszkai Biztos Kezdet Gyerekház részévé válik a segélyszervezet Kapaszkodó elnevezésű országos gyermekfejlesztő programjának, melynek köszönhetően évente több mint 2000 gyermek kaphat esélyt a felzárkózásra.

Az intézmény nemcsak a gyerekeket várja, de szüleiket is, szakemberek segítségével együtt sajátíthatják el a családi élethez szükséges alapvető ismereteket, normákat, készségeket - mondta. Hozzátette: az olaszliszkai épületet támogatók segítségével vásárolták meg és újították fel, több mint 27 millió forintból. A működtetést állami támogatásból finanszírozzák.