2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

A gyermekek balliberális agymosására törekszik a Tóta W. Árpád-féle Kispolgár

A HVG megosztó publicistája által alapított, kisiskolásoknak szánt, tavaly december óta működő mobilapplikáción egyre szélsőségesebb, szélsőbaloldali, a kommunizmust is méltató tartalmak jelennek meg - hívta fel rá a figyelmet a Mandiner. 

  • A gyermekek balliberális agymosására törekszik a Tóta W. Árpád-féle Kispolgár

Bár a HVG botrányos publikációiról ismertté vált szerzője úgy harangozta be a mobilapplikációt, hogy azzal kisiskolások közéleti tájékozódását segítenék elő – már 10 éves kortól –, a mélyen elfogult, torzító írásokat nehéz másként értelmezni, mint a fiatalok agymosásaként - írja a lap. 

A december óta működő alkalmazáson a kormányt bíráló aktuálpolitikai írások mellett olyan ellentmondásos cikkek lelhetők fel, amelyben például a Donald Trump korábbi amerikai elnököt gyalázzák, vagy

Vlagyimir Iljics Lenint méltatják a születésnapja kapcsán.

A Szovjetunió megalapításában és a bolsevik hatalomátvételben kulcsszerepet játszó politikust olyan „rendkívüli embernek” nevezték, aki „megváltoztatta a világot”, és akit „illik ismerni”. A cikk szerint „jóságos Törpapaként” őrizte meg az emlékezet Lenint, akit olyan, a munkájának élő kvázi szent figuraként jellemeztek, akit „nem érdekelt a divat, és ha megkérdezték, hogy ízlett az ebéd, nem tudott válaszolni. Számára az csak üzemanyag volt, hogy dolgozhasson tovább”.

Az írásból nem hiányzik a szovjet diktatúra legsötétebb oldalának az apológiája sem: „Lenin a brutális elnyomást szükségesnek tartotta az átalakulás kezdetén, hiszen sem a földesúr, sem a molnár adná be a közösbe a tulajdonát kényszerítés nélkül. Nem volt a szabadság barátja (...), mégis milliók érezték úgy, hogy felszabadultak. Nem voltak többé földesurak, kizsákmányoló tőkések, basáskodó papok. A nőket egyenlő jogok illették meg. Nincstelen parasztgyermekek előtt nyílt meg az út: lehetett belőlük mérnök, orvos, katonatiszt, gyárigazgató, vagy akár kormánytag. Erre azelőtt semmi esélyük sem volt.”

Nosztalgia a kommunizmus iránt

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a szerző beleszőtte a cikkbe a szocializmus vége óta eltüntetett Lenin-szobrokkal kapcsolatos nosztalgiáját: „1990 után eltűntek a szobrok, eltűnt a Szovjetunió és a szocializmus is. Ám a kapitalizmus problémái itt maradtak”. Mint kiderül, még kedvenc Lenin-szobra is volt a cikkírónak: „(...) az egyik legjobb Mohácson állt. Varga Imre alkotása mindjárt két Lenint is ábrázol: a zászlóra tett félistent és alatt az apró, töprengő, gondterhelt embert”.

Ugyancsak figyelemre méltó a kommunizmus visszavágyásaként is értelmezhető lezárás:

Leninnek nem sikerült igazságot tennie. De a te nemzedékedben már valószínűleg ott vannak azok, akik újra meg fogják próbálni”.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Fotó: Tóta W. Árpád, forrás: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!