2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A GVH vizsgálja a gyógyszer-nagykereskedői rendszert

GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított a legnagyobb hazai gyógyszer nagykereskedők és az általuk kialakított patikai együttműködési rendszerek között létrejött megállapodások miatt, mert azok korlátozhatják a versenyt a magyarországi gyógyszerbeszerzési piacokon. A betegek versenyképes áron elérhető készítményekkel történő ellátása és a biztonságos gyógyszerforgalmazás a járványhelyzet alatt is kiemelt cél. A Gazdasági Versenyhivatal e célhoz a torzításoktól mentes versenyfolyamatok biztosításával kíván hozzájárulni a gyógyszer-értékesítési piacokon.

  • A GVH vizsgálja a gyógyszer-nagykereskedői rendszert

A Gazdasági Versenyhivatal gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a PHOENIX Hungaria Holding Zrt. (PHOENIX) és a HUNGAROPHARMA Zrt. (HPH), továbbá a velük egy vállalkozáscsoportba tartozó egyes cégekkel szemben. Mind a PHOENIX-csoport, mind a HPH tagjai teljes palettás nagykereskedőként tevékenykednek a magyarországi gyógyszerpiacon, hosszú évek óta a legfajsúlyosabb piaci szereplők. Mindkét cégcsoport patika franchise rendszert alakított ki (BENU, illetve ALMA-franchise), ezen kívül egyéb együttműködési formákat is kiépítettek számos hazai patikával (SZIMPATIKÁK, illetve GYÖNGY patikák). A két legjelentősebb hazai gyógyszer nagykereskedő ezen patikai együttműködései a hazai patikák jelentős részét, több mint hatvan százalékát érinti.

         Az eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy a nagykereskedők és a velük együttműködő patikák között létrejött megállapodások hatásaként torzul-e a verseny a magyarországi gyógyszer-forgalmazási piacokon.

         A vizsgálat lefolytatása, az eljárási cselekmények ütemezése és tervezése során a Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az eljárás alá vont vállalkozások és az eljárás egyéb résztvevői fokozott leterheltséggel szembesülnek a járványhelyzetben, ehhez igazítja majd az eljárás egyes lépéseit.

        A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

GVH Sajtóiroda

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!