2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A Gruevszki-ügy körül forgott a parlamenti ülés

A magyar állam nem segítette Gruevszkit Macedóniából való kijutásban – hangsúlyozta napirend előtti felszólalásában a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az ellenzéki politikusok a kormányt bírálták, amiért a volt macedón miniszterelnök hazánkban tartózkodik.

  • A Gruevszki-ügy körül forgott a parlamenti ülés

Múlt hét kedden jelentette be Facebook-oldalán a volt macedón kormányfő, hogy Magyarországon kért menedékjogot. Az elmúlt években Macedóniának kulcs szerepe volt a migrációs hullám megállításában. Kerítéssel és élőerős védelemmel tartóztatták fel a bevándorlókat a macedón határon, lezárva ezzel a balkáni útvonalat. Gruvevszki kabinete a Soros-hálózat kereszttüzébe került és tüntetések kezdődtek ellenük.

Az ellenzéki képviselők többsége hétfőn a volt macedón miniszterelnök budapesti tartózkodásáról kérdezték a kormány tagjait.

A Jobbik szerint Nikola Gruevszki jogellenesen érkezett Magyarországra és a kabinet feladta eddigi menekültellenes politikáját. „Noha azt állítják, hogy pusztán jogi kérdésként vizsgálják és tekintenek erre az ügyre, az azonban megállapítható, hogy ez nem igaz, hiszen, ha jogi kérdésként tekintenének erre az ügyre, akkor ennek az embernek a tranzitzónában lenne a helye” – fogalmazott Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: sem a magyar állam, sem a magyar hatóságok nem segítették Nikola Gruevszkit országából való kijutásban. Orbán Balázs emlékeztetett: a 2007-es menedékjogi törvény tette lehetővé, hogy a volt kormányfő kérelmét ne a tranzitzónában nyújtsa be. „Minden, ami történik, az a menedékjogi eljárás, aminek a lefolytatása most zajlik, és aminek a keretében értékelésre kerül az, hogy politikai okból üldözött-e, milyen biztonsági kockázata van az ő személyére nézve az, hogy Macedóniába tartozik, azt majd meglátjuk, hogy ennek az eljárásnak milyen következménye lesz. De azt hiszem, hogy mindenkinek joga van, és különösen joga van egy volt miniszterelnöknek ennek az eljárásnak a lefolytatásához” – mondta válaszában Orbán Balázs.

A Demokratikus Koalíció képviselője rögtön 17 kérdést intézett a kormány felé. „Hol, mikor és hogy jött be az országba egy elítélt volt macedón miniszterelnök, hogy jöhetett be az országba útlevél nélkül. Mit csinált az a határvédelem, amiről önök évek óta beszélnek?” – sorolta Arató Gergely országgyűlési képviselő.

Kérdések helyett csak politikai állítások hangzottak el, így kezdte válaszát Dömötör Csaba, aki megerősítette, hogy a magyar állam nem segítette Nikola Gruevszkit a Macedóniából való kijutásban. „A magyar hatóságok biztonsági okokból jogszerűen tették lehetővé, hogy a menedékjogi kérelmének benyújtását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában tartsák, és a BÁH a magyar jogszabályoknak megfelelően, a nemzetközi joggal összhangban folytatja le. Nikola Gruevszki a menekültügyi előírásoknak jogszabályi előríásainak megfelelően jogszerűen tartózkodik Magyarországon” – emelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A Párbeszéd képviselőjét arra volt kíváncsi, hogy került a volt macedón miniszterelnök Magyarországra? „Mi történt onnantól kezdve, hogy a magyar kormány saját bevallása szerint megjelent egy magyar külképviseleten és aközött, hogy egyszer csak felbukkant Magyarországon? Hogyan, milyen módon került a volt miniszterelnök Magyarországra?” – tette fel a kérdést Burány Sándor.

Orbán Balázs felhívta képviselőtársa figyelmét arra, hogy vannak olyan helyzetek, amikor felmerül, hogy egy korábbi politikus politikai okokból üldözötté válik és ilyen esetekre megfelelő eljárásrend áll rendelkezésre. „Ahogy említettem, a 2007-i évi 80. törvény a menedékjogról, kifejezetten az ilyen esetekben a paragrafus 7. bejegyzés kifejezetten kizárja a különleges bánásmód esetén a határon lefolytatott bánásmód alkalmazását. Tehát, ezzel ellentétes eljárás esetén szegtük volna meg a nemzetközi és hazai jogszabályokat” – húzta alá.

Orbán emlékeztetett: a menedékjogi törvény kizárja a különleges bánásmód esetén a határon lefolytatott eljárás szabályainak alkalmazását, a harmadik országbeliek beutazásáról szóló jogszabály pedig szintén lehetővé teszi a beutazást.

Bekérették a magyar nagykövetet

Macedóniában bekérették a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet a Gruevszki-ügy miatt. A minisztérium államtitkára tiltakozó jegyzéket adott át Dux Lászlónak, és reményét fejezte ki, hogy Magyarország késlekedés nélkül elutasítja Gruevszki menedékkérelmét, majd átadja őt Macedóniának, hogy teljesítse a rá kiszabott börtönbüntetést, és folytassák az ellene zajló bírósági eljárásokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!