2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

A főváros megtámadja a kormányhivatal határozatát a hajléktalanszállóról

A főváros megtámadja a budapesti kormányhivatal határozatát, amelynek értelmében nem nyílhat hajléktalanszálló a Városháza épületében - írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán Facebook-oldalán.

  • A főváros megtámadja a kormányhivatal határozatát a hajléktalanszállóról

"A határozatot természetesen megtámadjuk, a szállót kialakítjuk, a hajléktalanokat pedig megóvjuk nemcsak a járványtól, de a szívtelenség és az érzéketlenség politikájának képviselőitől is" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Azt írta: a járvány első szakaszában - hála az elkötelezett szociális munkásoknak és a civileknek - nagyrészt sikerült megóvni a budapesti hajléktalanokat a fertőzéstől. Készülni kell azonban a járvány esetleges második szakaszára, és mindent el kell követni "azok megvédéséért, akik magukat megvédeni nem tudják" - tette hozzá Karácsony Gergely.

A főpolgármester közölte: ehhez a hajléktalanszállók zsúfoltságát csökkenteni kell, olyan átmeneti szállást kell kialakítani, ahol az ellátásuk biztonsággal megoldható. Ilyen átmeneti szállás lehet a Városházának az a helyisége, amely később a Budapest Galériának ad majd otthont. "A kormányhivatal mondvacsinált indokokkal meg akarja ezt akadályozni" - fogalmazott.

A fővárosi kormányhivatal kedden tudatta: elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét, így nem lehet a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót nyitni.

Karácsony Gergely egy másik Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a sajtóban megjelentek alapján a jobboldali kerületi polgármesterek közvetlen forrásokat kérnek.

Közölte: ezt ő úgy értelmezi, hogy a fideszes polgármesterek is beálltak mellé a küzdelembe, amelyet az önkormányzatok megsarcolása és a Budapest-adó bevezetése ellen vív.

"Igazuk is van, és persze nem csak ők kérik". Ilyen közvetlen forrás például a gépjárműadó, amely eddig a kerületeknek járt, de a kormány most el akarja vonni az önkormányzatoktól, "zsebre akarja vágni" - írta.

"Küzdjenek ez ellen a fideszes polgármesterek is, velünk együtt!" - fogalmazott. Karácsony Gergely szerint nincs rendben, hogy a kormány minden pénzt elvesz, amelyet a budapesti autósok azért fizetnek be a közösbe, hogy abból rendbe tegyék az utakat, a feladat viszont az önkormányzatoknál marad, forrás nélkül.

A tankolás után az autósok által erre a célra fizetett jövedéki adóból egyetlen fillért sem ad vissza az állam, és most elvenné a gépjárműadóból származó bevételt is - emelte ki.

A főpolgármester bejegyzésében közölte: mintegy 200 milliárd forintnyi útfelújítási igényt nyújtottak be a kerületek, de mivel minden Budapesten megtermelt 100 forintból 97-et elvesz az állam, ebben a ciklusban csak 28 milliárdot tudnak erre a célra tervezni.

"Hogy ez is több legyen, ahhoz közösen kell megküzdenünk Budapest megsarcolása ellen" - tette hozzá.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!