2021. június 15.,
kedd, Jolán, Vid napja

A Főkert felelt a kidőlt fáért

Magyar Nemzet

2020. június 17., szerda 07:35

Az V. kerületi Alkotmány utcának a Honvéd utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakasza, ahol a napokban kidőlt egy platánfa, Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában, kezelésében és üzemeltetésében áll, a fasor fenntartója pedig a Főkert Nonprofit Zrt. – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya. A lap más forrásból úgy tudja: a fa kidőlése miatt egy magánszemély feljelentést tett foglalkozás kö­rében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt.

Az V. kerület közölte: a platánfa kivágásához a fővárosi önkormányzat tulajdonosi hozzájárulására lett volna szükség, emiatt belváros önkormányzata 2019. november ­12-én kelt végzésében megkereste a fővárosi önkormányzatot.

A fővárosi önkormányzat idestova hét hónap alatt sem adta ki a fakivágáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást – közölte a Magyar Nemzettel az V. kerületi önkormányzat. Hozzátették: 2020. január 22-én előírták a Főkert Nonprofit Zrt.-nek, hogy szükség szerint gondoskodjon az érintett fa növény-egészségügyi állapotára vonatkozó szakvélemény alapján a balesetveszély elhárításáról.

Fakivágási moratóriumról a belváros önkormányzatának nincsen tudomása, ám a platánfa kivágásának ügye már 2019. október 13. után, tehát Karácsony Gergely főpolgármestersége idején zajlott, ezért vélelmezzük, hogy ha Tarlós István fakivágási moratóriumot rendelt volna el, akkor ennek feloldása Karácsony Gergely hatáskörébe tartozik – közölték.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Magyar Nemzet