2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

A Fidesz nem ért egyet a Kék Kártya-rendszer egyszerűsítésével

Elutasítja a Fidesz európai parlamenti képviselője a harmadik országból érkezők munkavállalását lehetővé tevő uniós Kék Kártya szabályozásának módosítását, mert az szerintük az illegális migrációt segíti. A DK politikusa viszont azt mondja, szükség van ezekre a munkavállalókra. Az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője a Hír TV-nek jelezte, bürokratikus egyszerűsítésről van szó, olyan munkavállalók esetében, akikre az adott tagország is igényt tart.

  • A Fidesz nem ért egyet a Kék Kártya-rendszer egyszerűsítésével

„Megint napirendre kerül annak a lehetősége, hogy az Európai Unió tagországainak kötelezően kell majd az Európai Unió területére illegális, tehát törvénytelen körülmények között beérkező bevándorlókat fogadniuk” – a kötelező betelepítési kvóta előszelének tartja az Európai Bizottság állandó áttelepítési stratégiáját a Fidesz EP-képviselője.

Deutsch Tamás elismerte, hogy a szeptemberi tájékoztatóban említett, tavaly ősszel indult önkéntes 50 ezres áttelepítésben Magyarország nem vesz részt, ugyanakkor az irányt az illegális migráció támogatásaként értelmezi. Az unión kívüli, magas szakképzettségű munkavállalók számára létrehozott Kék Kártya-rendszer egyszerűsítésével sem értenek egyet.

„Mi határozottan azon az állásponton vagyunk, hogy az európai kontinensen elképzelhetetlen olyan kötelező érvényű európai döntés, amelyik a munkavállalás lehetőségeinek a bővítését megfogalmazva azt a tényleges szándékot próbálja elérni, hogy legális körülmények között érkezhessenek egyébként illegális céllal Európába igyekvő migránsok” – húzta alá Deutsch Tamás.

A DK EP-képviselője szerint ugyanakkor ezekre a munkavállalókra a tagállamoknak is szüksége van. „Ez nyilván elsősorban IT-területre vonatkozik, információtechnológiára vonatkozik, biotechnológiai foglalkozásokra vonatkozik, tehát, akik a digitalizáció területén dolgoznak, magasan kvalifikált, speciális tudással rendelkező emberek számára, akik nem az EU-ban élnek, azért, hogy az EU-ban tudjanak munkát vállalni” – nyilatkozta Niedermüller Péter.

Uniós szinten eddig kevesebb mint 11 ezer Kék Kártyát adtak ki, Magyarországon pedig a nemzeti foglalkoztatási szolgálat adatai szerint 2016-ban összesen 6 volt még érvényben. 3 amerikai és 3 indiai állampolgár élt a lehetőséggel, ők szakmai tudományos, illetve gazdasági tevékenységet folytatnak. Hazánkban egyébként 2009 óta van lehetőség Kék Kártya igénylésre, amelynél az Európai Bizottság a budapesti képviseletvezető szerint csupán bürokratikus egyszerűsítést javasol.

Nem összekeverendő

„Egy olyan esetről van szó, teljesen legális migrációról, van szó, amikor maga a tagország is szeretné, hogy idejöjjön az illető, ő is ide szeretne jönni és ezt könnyíti meg a Kék Kártya-rendszer” – magyarázta az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője.

Zupkó Gábor a szeptember 12-ei tájékoztatóban szereplő 50 ezres áttelepítésről azt mondta: ebben az akcióban az áttelepítés önkéntes, és nincs szó illegális migrációról.

„Megint csak tagállami önkéntes felajánlás, nem összekeverendő semmilyen más programmal. Fontos az, hogy amikor egy ilyen nagyobb javaslatcsomag kikerül, akkor ne mossuk össze a különböző tételeit, hiszen itt megint csak védelemre jogosult személyekről van szó, tehát nem illegális migráció, nem olyanokról, akiknek nem tudjuk a személyét” – tette hozzá.

A tervek szerint 2019 végén befejeződő áttelepítésre az unió a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap révén, 500 millió EURó összegű pénzügyi támogatást nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!