2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be

Hír TV

2019. március 13., szerda 12:51, frissítve: szerda 13:31

A Pécsi Tudományegyetemen tartottak konferenciát a környezettudatos felsőoktatási intézmények. A mozgalomhoz csatlakozott campusok képviselői a fenntartható gazdálkodásra vonatkozó legjobb gyakorlatokról, új megközelítésekről számoltak be.

A Pécs Tudományegyetem a hazai campusok közül elsőként csatlakozott a Virtuális Erőmű Programhoz. Ennek célja, hogy összegyűjtse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. A felsőoktatási intézményeknek ebből a szempontból nem csak fizikai, de a szemléletformálás terén is vannak lehetőségei.

„Az egyetemek ilyen szempontból komoly ingatlanállomány felett is rendelkeznek, illetve közvetett módon hatásuk van arra is, hogy a következő generáció milyen fenntarthatósági szemlélettel és tudással vág neki az életnek” – mondta Mezősi Balázs, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft. operatív igazgatója.

A Pécsi Tudományegyetem rektora szerint fontos az is, hogy az intézmény a diákok az oktatók és a dolgozók számára kellemes zöld környezetet alakítson ki.

„A környezettudatos magatartás fejlesztésében az egyetemnek nyilvánvalóan egyfajta kulcsszerepe van, és azt is gondolom, hogy magának az egyetemnek a közérzetéhez, a hangulatához nagymértékben hozzá tud járulni az, hogyha egy igazi kulturált zöld környezetben tudunk dolgozni” – mondta Miseta Attila.

A pécsi konferenciára eljött a kezdeményezés mellé állt több egyetem is. Képviselőik arról számoltak be, milyen eredményeket értek eddig el.