2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

A félmilliós bírság ellenére is spórolhatnak + Videó

A büntetések és a szigorú ellenőrzések ellenére továbbra is marmonkannákban veszik a fűtőolajat a magyarok Ausztriában. Csak Nickelsdorfnál eddig 40 ezer liter piros olajat vásároltak az autósok, de más osztrák kutaknál is nagy volt a roham.

A fűtőolaj literenkénti ára néhány centtel egy euró fölött van, így 150 forinttal kerül kevesebbe a Magyarországon kapható gázolajnál. A kutasok azt mondják: a fűtőolajat nemcsak személyautókba, hanem traktorokba is tankolják. Az adó- és vámhivatal a Hír TV riportja után, novemberben rendelt el kiemelt ellenőrzést, hiszen a piros fűtőolaj tankolása jövedékiadó-csalásnak minősül. Ha valaki lebukik, a bírság 30 ezertől félmillió forintig terjedhet, de akár az illető járművét is elkobozhatják.

– Tartanak a bírságtól, de nem érdekli őket. Volt már rá példa, hogy gazdálkodókat büntettek meg. Tehát többet lehet rajta megspórolni hosszú távon, mint amekkora a büntetés – mondta a Hír Televíziónak Dienes Lóránt mönchofi műszakvezető.

Nem számít további, jelentős üzemanyagár-emelésre a Gazdaságkutató Intézet. A szakértők úgy számolnak, ha a kormánynak sikerül megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal, és az iráni helyzet is kedvezően alakul, az év második felére akár 20-25 forinttal is csökkenhet az üzemanyagok literenkénti ára.


Kárpátalja felé csökkent a csempészet

A keleti határon viszont csökkent az üzemanyag-csempészet. Márciustól hetente 10 liternél többet csak egyszer lehet áthozni Ukrajnából, a mennyiséget a pénzügyőrök szondával mérik. Ha az engedélyezettnél több üzemanyagot akar valaki behozni, azután adót kell fizetni. Záhonynál és Tiszabecsnél 30 százalékkal csökkent emiatt a határátlépések száma.

Magyarországon a szerdai emelés után 441 forintért adják a 95-ös benzint, a gázolajat pedig 450 forintért. Ukrajnában ennél jóval kevesebbet kell fizetni. Csempészni viszont nehezebb. Akiről az is kiderül, hogy eladni viszi a benzint vagy a gázolajat, eljárást indítanak ellene. A szigorítás után jelentősen csökkent a forgalom a magyar–ukrán határon.

– Március első 15 napjában a magyar–ukrán határon összesen 27 ezer jármű lépett be, tavaly ugyanilyenkor 38 ezer autó, tehát 30 százalékos visszaesést tapasztaltunk – jelentette ki a NAV regionális szóvivője, Kupecz József.

Évekkel ezelőtt illegális tartályban csempészték az üzemanyagot. Ez a tapasztalatok szerint az utóbbi hónapokban megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!