2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A felénél tart a szüret a villányi borvidéken

A felénél tart a szüret a villányi borvidéken. A szeptemberi nyárias meleg kedvezett azoknak a fajtáknak, amelyek még a tőkéken vannak. A borászok szerint kiemelkedő lesz a 2018-as évjárat.

  • A felénél tart a szüret a villányi borvidéken

Az ország legdélebbi borvidékén a legelterjedtebb fajta a portugieser, már a pincékben van. Mellette a fehér fajtákat, a rozénak valót és a pinot noirt szüretelték le, a legtöbb helyen most a kékfrankost szedik. Az évjárat kiválónak ígérkezik.

„Úgy gondolom, hogy nagyon jó évjáratnak nézünk elébe. korán kezdődött idén a szüret, korábban az előző évekhez képest, de eddig úgy néz ki, hogy jól zárunk. Hát ugye az időjáráson még sok minden múlik. A késői fajták azért még kint vannak” – ismertette a Bock Borászat termelésvezetője, Speidl Lilla.

A borvidéken viszonylag kevés volt a csapadék, ezért a növényvédelemre nem kellett sok plusz pénzt fordítani. A nagy fajták, a merlot-k, syrah-k, és a cabernetek betakarítása még hátra van. Az eddigi meleg ősz kedvezett az érésüknek.

„Vannak válogató szüretek, mint például cabernet franc-t merlot-t egy részét leszedjük rozénak, a többit ilyenkor kint hagyjuk. Én azt gondolom, hogy 3-4 hétig ez még kint fog maradni. Ez nyilván az időjárásnak a függvénye. Nem kell az a 30 fok, ami eddig volt, de ha ilyen húszon fokokról beszélünk, akkor akár nagyon jó is lehet” – mondta Günzer Zoltán borász.

A munkaerőhiány Villányban is gondot okoz, szüret idején kevés az ember. Az egyik pincészet például Ukrajnából hozott munkásokat. Ha a tendencia folytatódik a gazdák kénytelenek lesznek gépesíteni a betakarítást.

„A mi borvidékünkön is ugye 2-3 éve megjelent egy-két gazdánál, nagyobb pincészeteknél a szüretelő kombájn és hát biztos, hogy ez meg fogja könnyíteni a munkákat. Főleg a korábbi érésű szőlőknél, meg esetleg hogy ha z időjárás változik. Ezt az emberek, meg hát mi borászok nem gondoltuk így a borvidéken, de a betakarításnak a folyamatába ne ütközzünk, kénytelenek leszünk úgy telepíteni, vagy átalakítani az ültetvényeket, hogy előbb utóbb a szüretelő kombájnnal is lehessen szedni” – mondta egy másik borász, Keller György.

Villányban a szüret várhatóan október végén fejeződik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!