2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

A felénél tart a szüret a villányi borvidéken

Hír TV

2018. szeptember 23., vasárnap 12:33

A felénél tart a szüret a villányi borvidéken. A szeptemberi nyárias meleg kedvezett azoknak a fajtáknak, amelyek még a tőkéken vannak. A borászok szerint kiemelkedő lesz a 2018-as évjárat.

Az ország legdélebbi borvidékén a legelterjedtebb fajta a portugieser, már a pincékben van. Mellette a fehér fajtákat, a rozénak valót és a pinot noirt szüretelték le, a legtöbb helyen most a kékfrankost szedik. Az évjárat kiválónak ígérkezik.

„Úgy gondolom, hogy nagyon jó évjáratnak nézünk elébe. korán kezdődött idén a szüret, korábban az előző évekhez képest, de eddig úgy néz ki, hogy jól zárunk. Hát ugye az időjáráson még sok minden múlik. A késői fajták azért még kint vannak” – ismertette a Bock Borászat termelésvezetője, Speidl Lilla.

A borvidéken viszonylag kevés volt a csapadék, ezért a növényvédelemre nem kellett sok plusz pénzt fordítani. A nagy fajták, a merlot-k, syrah-k, és a cabernetek betakarítása még hátra van. Az eddigi meleg ősz kedvezett az érésüknek.

„Vannak válogató szüretek, mint például cabernet franc-t merlot-t egy részét leszedjük rozénak, a többit ilyenkor kint hagyjuk. Én azt gondolom, hogy 3-4 hétig ez még kint fog maradni. Ez nyilván az időjárásnak a függvénye. Nem kell az a 30 fok, ami eddig volt, de ha ilyen húszon fokokról beszélünk, akkor akár nagyon jó is lehet” – mondta Günzer Zoltán borász.

A munkaerőhiány Villányban is gondot okoz, szüret idején kevés az ember. Az egyik pincészet például Ukrajnából hozott munkásokat. Ha a tendencia folytatódik a gazdák kénytelenek lesznek gépesíteni a betakarítást.

„A mi borvidékünkön is ugye 2-3 éve megjelent egy-két gazdánál, nagyobb pincészeteknél a szüretelő kombájn és hát biztos, hogy ez meg fogja könnyíteni a munkákat. Főleg a korábbi érésű szőlőknél, meg esetleg hogy ha z időjárás változik. Ezt az emberek, meg hát mi borászok nem gondoltuk így a borvidéken, de a betakarításnak a folyamatába ne ütközzünk, kénytelenek leszünk úgy telepíteni, vagy átalakítani az ültetvényeket, hogy előbb utóbb a szüretelő kombájnnal is lehessen szedni” – mondta egy másik borász, Keller György.

Villányban a szüret várhatóan október végén fejeződik be.