2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

A doni katasztrófára emlékeztek

A második világháború után 40 évig nem engedte az akkori egy pártrendszer, hogy tisztességgel megemlékezzünk a doni áttörésről, a II. magyar hadsereg hős katonáiról – mondta Hoppál Péter a Fidesz országgyűlési képviselője Pécsett, a világháborús emlékműnél tartott ünnepségen. A megemlékezésen a várost irányító balliberális koalíció részéről senki nem szólalt fel, a szobornál koszorút csak az egyik alpolgármester helyezett el.

  • A doni katasztrófára emlékeztek

"A mohácsi csatához, hogyha viszonyítjuk ezt a történelmi kataklizmát, ahol a 25 ezres hadsereg háromnegyede semmisült meg, itt a kétszázezres hadsereg fele semmisült meg, azt mondhatjuk, hogy a történelmünk egyik legnagyobb veszteségét szenvedtük el és a hősök előtt fejet kell hajtanunk."

- mondta Hoppál Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője Pécsett.

Koszorúzással emlékeztek a 77 évvel ezelőtti Doni katasztrófára Egerben. Az eseményen felidézték, hogy 1943 január 12-én indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Magyar Királyi II. Honvéd Hadsereg ellen.

Berecz Mátyás alpolgármester beszédében hangsúlyozta: a nehéz fegyverzettel gyengén ellátott magyar csapatok a végsőkig kitartottak, de a csatában mintegy 120 ezer magyar katona halt hősi halált, tűnt el vagy esett fogságba köztük egriek is.

Az utóbbi évtizedekben sokan mondtak ítéletet a 2. magyar hadsereg felett. Úgy gondolom, nekünk nem az ítélkezés, hanem az emlékezés a kötelességünk. A doni hadsereg katonái hősök voltak és egy igazságtalan háború áldozatai. Katonák, akik parancsot teljesítettek és akik készek voltak a legsúlyosabb áldozatot is meghozni hazájuk érdekében

– hangsúlyozta a politikus.

Németh Szilárd: Magyar honvéd csak nemzeti érdeket szolgálhat

A magyar katonák sohasem áldozhatók fel idegen nagyhatalmi érdekek oltárán - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, az 1943-as doni áttörés évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Németh Szilárd azt mondta, a 2. magyar hadsereg doni katasztrófája a 21. század Magyarországa, benne a Magyar Honvédség újjáépítése megszervezőinek megszívlelendő tanulságokkal szolgál. Magyar honvéd csak nemzeti érdeket szolgálhat - hangoztatta Németh Szilárd, kiemelve azt is, hogy a kormány, valamint a Magyar Honvédség vezetősége megbecsüli és tiszteli a haza fegyveres védelmét ellátó katonáit.

Németh Szilárd hangsúlyozta: a mindenkori politikai és katonai vezetőknek minden, a magyar katonák bevetésével kapcsolatos eshetőségre kell, hogy legyen tervük, forgatókönyvük. A magyar honvédeket a lehető legjobb kiképzésben kell részesíteni, meg kell becsülni őket és a legkorszerűbb fegyverekkel, málhával, valamint önvédelmi eszközökkel kell ellátni.

Németh Szilárd elmondta, hogy a 200 ezres doni hadsereg mostoha körülmények között harcolt. 20. századi hadtörténeti példákat is nehéz lenne találni arra, hogy egy ekkora hadsereg ilyen kemény körülmények között ellent tudott volna állni a súlypontokra koncentráló, személyi és fegyverzeti túlerővel rendelkező ellenség támadásainak - tette hozzá.

A politikus kitért arra is, hogy a 2. hadsereg katonáinak fegyverzetét és felszerelését még manapság is számos kritika éri, ugyanakkor a korabeli hadiokmányokból az derül ki - folytatta -, hogy a katonai vezetők fegyverzeti és technikai viszonylatban a hazai forrásokhoz képest a lehető legjobban próbálták felszerelni a kivonuló alakulatokat.

Németh Szilárd beszédében megemlékezett a mintegy 40 ezer munkaszolgálatosról is, akiknek a zöme 1942 őszétől munkaképtelenné vált a nehéz és megerőltető fizikai munkától, az alultápláltságtól és az őket érő atrocitások következtében; sokan a korán beköszöntő télen megfagytak közülük.

Az államtitkár kijelentette: 1945 után a 2. hadsereg tragédiáját elhazudta, meghamisította és saját hatalmának igazolására silányította a kommunista hatalom. Nemcsak a méltó megemlékezést tagadták meg, hanem a hősök és áldozatok sírjait is veszni hagyták. Csak a rendszerváltás után születhettek meg a keleti fronton harcolókról az első történethű, "a téma felé nemzeti szemlélettel, emberséggel forduló hadtörténeti feldolgozások" - mondta.

Németh Szilárd közölte azt is: január 6-án együttműködési megállapodást írtak alá a minisztérium, a kőszegi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselői a kőszegi, Guba-hegyi munkaszolgálatos emlékhely felújítása érdekében.

A Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamit a Honvéd Hagyományőrző Egyesület megemlékezésén a doni hősöknek a hadtörténeti múzeum udvarán található emléktáblájánál koszorúkat helyeztek el, köztük Áder János államfőét, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesét. A honvédelmi tárca és a honvédség közös koszorúját Németh Szilárd és Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke helyezte el.

A megemlékezésen részt vett Smohay Ferenc, a doni katasztrófa ma is élő egyetlen túlélője, aki aknavetősként szolgált a 2. magyar hadseregben.

A szovjet Vörös Hadsereg a Don-kanyarban hetvenöt éve, 1943. január 12-én indította meg támadását a 207 ezer emberből álló 2. magyar hadsereg ellen. A veszteségekről nem állnak rendelkezésre pontos adatok. A 2. magyar hadsereg anyagi veszteségei 70 százalékosak voltak, az emberveszteséget 93 500-re, más források 120 ezerre, illetve 148 ezerre teszik; a sebesültek és fogságba esők pontos száma sem ismert.

Hír TV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!