2019. május 26.,
vasárnap, Fülöp, Evelin napja

A DK elmozdítaná a számvevőszék elnökét

Hír TV

2019. február 3., vasárnap 13:28, frissítve: vasárnap 15:52

Az Állami Számvevőszék elnökének kizárását kezdeményezi a Demokratikus Koalíció – jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese. Arató Gergely azt közölte: az elvileg független intézmény kormányzati megrendeléseket teljesít, és azért bünteti pénzbírsággal az ellenzéki pártokat, hogy azok működését ellehetetlenítse.

„Az Állami Számvevőszékről szóló törvény 11. szakasza szerint, ha az Állami Számvevőszék elnöke tudatosan megszegi a kötelezettségeit, akkor az Országgyűlés kizárhatja, ez lényegében a leváltását jelenti. Mi azt kezdeményezzük tehát, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottsága kezdeményezze Domokos László ÁSZ-elnök leváltását. Természetesen ezt közösen, ellenzéki kezdeményezésként képzeljük el. Azt fogjuk kezdeményezni, hogy a többi ellenzéki párttal együtt nyújtsuk be ezt az indítványt. Ha Domokos László a Fideszt kívánja szolgálni, akkor üljön vissza a Fideszbe, ahol korábban ült is, és ne egy független szerv elnökeként hajtson végre utasításokat” – fogalmazott Arató Gergely.

Visszautasítják

Az Állami Számvevőszék nem vesz részt a Demokratikus Koalíció európai parlamenti választási kampányában – közleményben reagált az ÁSZ. A szervezet azt írja: megdöbbentőnek tartják, a jogállam elleni támadásként értékelik, és határozottan visszautasítják a DK alaptalan vádaskodásait. Hozzáteszik, hogy a számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki vagy kormánypártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak.