Az ország egyik legnagyobb dinnyetermelő vidékén, az Ormánságban a héten kezdődött a szüret. „Az idei termés a tavalyi évhez képest bővebb, sokkal több dinnyét fogunk tudni szüretelni. Minőségben is verni fogja a tavalyi évet, kedvezőbb volt az időjárás lényegesen. Ez, még egyszer mondom, mind minőségben, mind mennyiségben megmutatkozik. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy túl sok dinnye nem lesz, piac szempontjából kiegyenlített lesz a magyar dinnye” – mondta Mozsgai Antal őstermelő.
Az élelmiszer-biztonságért felelős államtitkár a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökével közösen népszerűsítette a magyar dinnyét a budapesti Vásárcsarnokban. Az ellenőrzés folyamatos – hangsúlyozta az államtitkár. „Azt remélem, hogy azokban az időszakokban, abban a hónapban, július–augusztus–szeptember, amikor dinnyeszezon van, ennek a végére úgy érünk, hogy a magyar termelők és a vásárlók is elégedettek lesznek a dinnye minőségével. Azt szeretnénk elérni, hogy minden dinnye vásárlóra találjon és hogy minden üzletben magyar dinnyét lehessen kapni. A hatóságok akkor fognak ellenőrizni, hogyha annak a gyanúja fölmerül, hogy import dinnye van akár a magyar dinnye közé keverve” – mondta Zsigó Róbert.
A szakmaközi szervezet elnöke szerint a jövő héttől teljesen eltűnhet az import dinnye a magyar piacról. Mártonffy Béla úgy számol, hogy a termés közel fele külföldre mehet. „Ebben segít az is, hogy a déli szomszédaink, illetve Ukrajna és egyéb konkurens területeken kevésbé sikerült idén a dinnyetermelés. Én arra számítok, hogy a 20 százalékos magyarországi fogyasztásnövekedés, amit az elmúlt években elértünk, tovább bővül az export területén is, és azt gondolom, hogy ezt a kétszáznegyvenezer tonnát itthon és külföldön nagyon jó áron el fogjuk tudni adni” – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.
A hazai és a külföldi kereslet növekedését jelzi, hogy a korábbi ötezer helyett ma már hatezer hektáron termelnek dinnyét Magyarországon.