2022. 01. 27. Csütörtök Angelika napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Hírek 10:00

Belföld

A digitalizáció szempontjából az európai élbolyba törekszik Magyarország

A Nemzeti digitalizációs stratégia jövőképe az, hogy Magyarország a digitalizáció terén az európai országok rangsorában 2030-ra a legjobb tíz ország között szerepeljen - jelentette ki Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amely a lap hétfői számában jelent meg.

Hozzátette: ezt úgy lehet elérni, hogy az internetes hálózatok gigabitképes sávszélességre felfejlesztésétől a vállalkozások és a közigazgatás digitális átállásának támogatásán át az egészségügy digitalizációjának további javításáig hajtanak végre fejlesztéseket.

Solymár Károly Balázs úgy értékelte, hogy Magyarország kiemelkedő évet zárt a hálózatfejlesztés terén, az internetes hálózatok jól bírták és bírják a koronavírus-járvány következtében előállt terhelést.

"A Szupergyors internet programban támogatott projektek fejlesztései is folytatódtak országszerte, a cégek önerős fejlesztései már befejeződtek. Mintegy négyszázezer háztartás jutott legalább 30 Mbps sebességű internethez. Az állami támogatású projektek fejlesztései közel 1100 településen valósultak meg, amely révén már több mint 265 ezer háztartásban van nagy sávszélességű vezetékes internet. Hangsúlyos volt 2020-ban a digitális kompetenciák és a Digitális jólét program pontok hálózatának fejlesztése. Tízmilliárd forint ráfordítással a civil szervezetek segítségével azokat igyekeztünk megszólítani, akik eddig távol tartották magukat a digitális világtól. A digitális szakadék csökkentésére létrehozott projekt képzésein pedig eddig több mint 240 ezren vettek részt. Folytatódott a hazai GDP legnagyobb részét adó kis- és középvállalkozói szegmens bevonása a digitalizációba, a 2016 eleje óta működő és 2021 végéig biztosan tartó Modern vállalkozások programjában eddig 12 500 vállalkozást sikerült elérni pályázaton pedig 1100 cég jutott 11 milliárd forint értékű támogatáshoz" - sorolta a helyettes államtitkár.

A magyar szuperszámítógéppel kapcsolatban azt mondta, a cél az, hogy 2030-ig a világ élvonalába kerülő HPC-vel (High-Performance Computerrel) és nagy sebességű számítási szolgáltatásokkal rendelkezzen Magyarország. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítása alatt 2022-ig Debrecenben létrejövő HPC kapacitása eléri az öt petaflops értéket, ami azt jelenti, hogy másodpercenként ötmilliárdszor millió műveletet képes végrehajtani. Hamarosan uniós nyílt közbeszerzési eljárást hirdetnek, és a próbaüzem 2022 elején elindulhat.

Emlékeztetett Solymár Károly Balázs arra is, hogy Magyarország alapító tagként csatlakozott az uniós EuroHPC Közös Vállalkozáshoz, amely idén három igen nagy teljesítményű szuperszámítógépet épít. Magyarország öt országgal közösen, konzorciumban, nagyon kedvező feltételekkel vesz részt az olasz központban a 250 petaflops teljesítményű HPC megépítésében - emelte ki a digitalizációért felelős helyettes államtitkár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Őrizetben a dílerek

A rendőrök elfogták azt a két- tállyai és miskolci - férfit, akik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kábítószert árultak.

Szolgálatba tartott, fatolvajokat fogott

Benke János r. főtörzszászlós, a Szekszárdi Rendőrkapitányság egyenruhása három férfira lett figyelmes szerdán délelőtt, akik egy Opelbe pakolták a kivágott fát

Műsorok

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

Omikron: Sokan nem fordulnak orvoshoz

Az omikron nagyon gyorsan fertőz, de vélhetően a lefutása is gyors lesz a csúcs után. Soha nem azonosítottak annyi új fertőzöttet Magyarországon, mint kedden, több mint 20 ezret egy nap alatt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!