2023. 10. 02. Hétfő Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

A Célpont nem tévedett, nyakig sáros a Leader egyesület

Jogerősen kétszázmillió forint járna vissza az államnak abból a félmilliárd forintból, amelyet öt éve költött el a Vidékfejlesztési Minisztérium a gazdasági válság kommunikációjára. Az akkori szocialista vezetés az 500 milliót egy vidéki Leader-szervezetnek adta a 2009-es EP-választást megelőzően. Az ügyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indított vizsgálatot, miután a Hír Televízió Célpont című műsora bemutatta a gyanús ügyletet. A polgári bíróság ítélete után ugyanakkor az egyesület valószínűleg nem tudja visszafizetni a pénzt.

Egy Nógrád megyei falu, Kazár volt az elosztóközpont, az uniós vidékfejlesztési források felhasználására létrejött Leader Közhasznú Egyesületet ugyanis itt jegyezték be. A gyanús pénzosztásra annak idején a Célpont hívta fel a figyelmet. Az 500 milliárd forintot például olyan jó tanácsokat tartalmazó anyagokra költötték, hogy a kiadásokat ajánlatos kockás füzetben vezetni, válságos időkben a jachtot sem kell megtartani, szorult anyagi helyzetben pedig nem érdemes a trópusokon nyaralni.

Az agrártárca jogi főosztálya már a támogatás kiutalása előtt kifogásolta a projektet. „Egyértelműen megállapítható, hogy a jogi osztály teljesen ellentétes véleményt fogalmazott meg, mint amilyen döntés később született. Én azt gondolom, hogy itt nem a szakmai érvek domináltak, hanem volt egy politikai döntés” – mondta a Hír TV-nek Budai Gyula.

A kifizetést Gőgös Zoltán akkori államtitkár hagyta helyben. A tárca egy rövid levél alapján szavazta meg a félmilliárdos apanázst.

– Van egy alapvető félreértés. Az nem egy másfél oldalas levél, tehát akkor nem ismerik pontosan a rendszert.
– Itt van a kezemben.
– Az rendben van, de egy konkrét projektötlet mellé van csatolva huszonegynéhány oldalban.
– Na jó, azok ilyen prezentációk, egy oldalon egy mondat van. Huszonhárom oldal, huszonhárom mondat.
– Jó, de akkor ne mondja azt, hogy egyoldalas levél.
– Na jó, másfél oldalas levél, meg még huszonhárom, jó nagyra felnagyított mondat.
– Jó – mondta Gőgös Zoltán volt államtitkár a Célpontnak.

A KEHI vizsgálata szerint akár az 500 millió elköltésekor is bűncselekmény történhetett. „Mi ezeket a számlákat végignéztük, és kilenc darab számlát, 40 millió forint értékben fiktívnek ítéltünk meg. Ezen számlák mögött a rendelkezésünkre álló adatok alapján semmilyen valós gazdasági teljesítés nem áll. Emiatt egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eljárását is kezdeményeztük. A fennmaradó számlák között több százmillió forint értékben találtunk olyanokat, amelyek vagy nem kapcsolódnak a támogatandó célhoz, vagyis a kommunikációs kampány lefolytatásához, vagy nevükben, illetve tárgyukban kapcsolódtak ugyan, de azok a kampány során semmilyen formában nem hasznosultak” – nyilatkozta Bőcz Sándor, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke.

Az akkori gazdasági vezető, ma már az egyesület elnöke volt az, aki leszerződött a kommunikációs feladatokra.

– Nyilván értesülnie kellett arról, hogy a 200 millió forintot visszakövetel a vidékfejlesztési tárca, illetve hogy ezt jogerősen meg is nyerték. Miből fogják tudni ezt visszafizetni?
– Én azt gondolom, hogy ennek majd lesz megoldása, de én most ebben az ügyben nem szeretnék önnek nyilatkozni – közölte szűkszavúan Rátkai Melinda.

Az egyesületnek már nincs pénze, ezért valószínűleg nem lehet majd visszaszerezni tőlük a 200 millió forintot.

Tekintse meg a Célpont teljes adását:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!