2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

A buszokon és a tűzoltóautókon sincs – így közlekednek

A buszok és a tűzoltóautók is téli gumi nélkül közlekednek a fővárosban. Magyarországon nem kötelező a téli gumi használat, ezért a vállalatok takarékossági szempontból négy évszakos abronccsal üzemeltetik járműveiket.

A BKV-buszokon nincs téli gumi, a társaság négy évszakos abroncsokat használ, mert így olcsóbb. Ugyanez a gyakorlat a Volán-társaságoknál is. „Minden busz rendelkezik a biztonságos közlekedéshez szükséges gumiabroncs-garnitúrával. Ez a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy minden buszon téligumi-garnitúra van. Jellemzően úgynevezett négyévszakos gumikkal van megoldva a biztonságos közlekedés. Azokon a járatokon, ahol speciális domborzati viszonyok között kell közlekedniük a buszoknak, ott téli gumiabroncs-garnitúrákat alklamaznak ” – nyilatkozta Simon Zoltán, az MNV Zrt. társaságokért felelős igazgatója.


A mentőszolgálatnál folyamatos az abroncsok cseréje. „Az Országos Mentőszolgálat körülbelül 900 mentőautót üzemeltet, döntő többségük úgynevezett négyévszakos gumiabroncsokkal közlekedik még, de az új autókat már speciális téli gumikkal rendeljük. 120 ilyen mentőautó érkezik, illetve érkezett az elmúlt időszakban. Egy adomány révén az összes esetkocsinkat, rohamkocsinkat fel tudtuk szerelni téli gumiabroncsokkal” – fogalmazott Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A fővárosi tűzoltóautókon sincs téli gumi. „Az autók többsége összkerék-meghajtású, ezen kívül többségükben automata hólánc is található, ez segíti az autóknak a mozgását. Kifejezetten téli gumi nincs rajtuk, ezek úgynevezett M pluszos autógumik, ezek sokkal mélyebb bordázatú teherautó-gumik. Ezekkel érjük el azt, hogy jó terepjáró képességük legyen” – mondta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Bizottság ellenőrzi

Az egyik fővárosi taxitársaságnál bizottság ellenőrzi, hogy van-e téli gumi az autókon. „Kötelezzük is őket, de a saját jól felfogott érdekük is azt kívánja, hogy a szolgáltatás részeként – tökéletes szolgáltatást nyújtva – biztonságosan erre az útviszonyra is felkészüljünk. Téli gumival, különösen Budapesten, vidéken pedig hólánccal ajánljuk ki az autóinkat” – fogalmazott Tamás Miklós, a City Taxi elnöke.

Magyarországon a téli gumi használatát nem írja elő jogszabály.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!