2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

„A bevándorláspárti erők meg akarják bélyegezni Magyarországot”

A Sargentini-jelentés elutasítására kérte a Fidesz az ellenzéki EP-képviselőket. Az LMP és az MSZP még nem döntött, a Jobbik tartózkodni fog.

  • „A bevándorláspárti erők meg akarják bélyegezni Magyarországot”

„A hétfői napon kihelyezett elnökségi frakcióülésen fogjuk ezt megtárgyalni” – közölte Tóth Bertalan. Vagyis az MSZP még nem alakította ki a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos álláspontját, a párt elnöke azonban a dokumentum nagy részével egyetért. „Nagy részében nem láttam olyat, amit mi nem mondanánk már az elmúlt években. Nem látok olyan megállapítást, ami nem állná meg a helyét, hiszen beszél a demokráciáról, alkotmányosságról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről, a média elnyomásról, amit a Fidesz folyamatosan sárba tipor. Tehát nem látom ezt az ország számára csapdahelyzetnek, a Fidesz számára mindenképpen” – nyilatkozta Tóth Bertalan.

Az LMP sem döntött még arról, hogy EP-képviselője elfogadja-e a Sargentini-jelentést. „Az LMP országos elnöksége készíti elő az LMP-nek a döntését arról, hogy hogyan viszonyuljon a Sargentini-jelentéshez az LMP. Ez a döntés még nem született meg. A hétvégén meg fog születni, ez azt jelenti, hogy hétfőn a párt ismertetni fogja részletesen az álláspontját a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban” – tudatta Schmuck Erzsébet, az ökopárt országgyűlési képviselője.

A Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalomnak ugyan nincs képviselője az Európai Parlamentben, a párt elnökhelyettese ugyanakkor közölte: a belügyekbe történő beavatkozásként tekintenek arra, ha bármilyen külső hatalom ilyen sarkos véleményt fogalmaz meg Magyarországról. „Úgy gondolom, hogy mindenkinek kötelessége a magyar kormány mellett kiállni a külföldi fórumokon, függetlenül attól természetesen, hogy vannak vitáink, szakpolitikai kérdésekben is akár, vagy a demokrácia állapotára vonatkozóan is vannak olyan kifogások, amelyeket a magyar pártok megfogalmazhatnak” – nyilatkozta Dúró Dóra.

A Jobbik tartózkodni fog a szerdai szavazáson, a DK és a Párbeszéd pedig már korábban jelezte, hogy képviselői megszavazzák a jelentést. A szavazás kimenetelét az Európai Néppárton belüli taktikázás döntheti el. A Politiconak egy névtelen forrás úgy nyilatkozott: a CEU és az NGO-k elleni hadjáratban a magyar miniszterelnöknek visszavonulót kellene fújnia ahhoz, hogy elegendő szavazat érkezzen pátcsaládjától a Sargentini-jelentést elutasításához. A fideszes Böröcz László szerint ez az alku a szombati kötcsei fórumon szóba sem került.

A nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a héten az Európai Parlamentben (EP) a bevándorláspárti erők meg akarják bélyegezni Magyarországot és a magyar embereket, amiért elutasítják a migrációt. Úgy fogalmazott: Judith Sargentini „a Soros-birodalom közreműködésével egy politikai vádiratot készített Magyarország ellen”. Ezért felszólította az ellenzéki európai parlamenti képviselőket, hogy utasítsák el a jelentést.

„Az EP-ben ülő ellenzéki képviselőknek most újra lehetőségük van megmutatni, hogy a bevándorláspárti erők vagy pedig a magyar emberek oldalán állnak” – hangoztatta Böröcz László, hozzátéve: a magyar emberek már többször kinyilvánították, hogy elutasítják a migrációt.

Kérdésre válaszolva a fideszes képviselő bohózatba illőnek nevezte, hogy egy olyan magyarul nem beszélő holland zöldpárti képviselő készített átfogó jelentést Magyarország helyzetéről, aki csupán kétszer-háromszor járt itt, ráadásul olyan ügyeket is kritizál, amiket már rég lezártak az Európai Bizottság előtt.

A Magyarországot 12 pontban bíráló Sargentini-jelentést kedden vitatják meg az Európai Parlamentben. Az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök 7 percben szólalhat fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!