2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Belföld

A Baloldal nyert a türingiai választáson, az AfD megelőzte a CDU-t

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pedig megelőzte a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) a hétfő hajnalban közzétett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

  • A Baloldal nyert a türingiai választáson, az AfD megelőzte a CDU-t

A Baloldal - valamennyi országos és tartományi választást együttvéve - története legjobb eredményét érte el és első alkalommal végzett az első helyen egy tartományi választáson. Koalíciós társai, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek visszaesése miatt azonban kormánya elveszítette a többséget az erfurti Landtagban.

A választás másik nyertese az AfD, amely bőven megduplázta támogatottságát, a legnagyobb vesztes pedig a CDU, amely elveszítette szavazói nagyjából harmadát.

Az egykori NDK területén fekvő tartomány új kormányának megalakítása várhatóan hosszú és nehéz folyamat lesz, mert a CDU nem hajlandó kormányozni a Baloldallal, az AfD-vel pedig egy párt sem akar együttműködni.

A tartományi választási bizottság adatai szerint az 1,729 millió választásra jogosult türingiai 64,9 százaléka, 1,121 millió ember vett részt a Landtag-választáson, ami jelentős növekedés a 2014-ben tartott előző választáson regisztrált 52,7 százalékhoz képest.

A Baloldal az öt évvel korábbi 28,2 százalék után a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte össze, ami 29 képviselői helyet jelent a 90 tagú tartományi gyűlésben.

Az AfD a 2014-es 10,6 százalék után 23,4 százalékot szerzett, ami 22 mandátumot jelent.

A CDU támogatottsága az öt évvel ezelőtti 33,5 százalékról 21,8 százalékra süllyedt, így 21 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe.

Az SPD a 2014-es 12,4 százalék után a szavazatok 8,2 százalékát kapta, frakciója 8 képviselőből áll majd.

A Zöldek támogatottsága az öt évvel ezelőtti 5,7 százalékról 5,2 százalékra csökkent, ami 5 képviselői helyet jelent.

Öt év szünet után ismét van törvényhozási képviselete Türingiában a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP), amely a 2014-es 2,5 százalék után hajszállal az 5 százalékos bejutási küszöb felett, 5,0005 százalékon végzett, és így öttagú frakciója lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!