2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A balliberális oldal neves személyiségei is busás összeghez jutottak

A 17 milliárdos tanácsadói pénz több mint kétharmada vándorolt a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején olyan tanácsadói cégekhez, amelyek 2006 és 2010 között közvélemény-kutatásokat valamint politikai tanácsokat adtak a balliberális kormánynak. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok több mint ötszörösét fordították tanácsadásra annak, amit az Orbán-kabinet a teljes második ciklus során tervez.

2006 és 2010 között a Deloitte volt a kormányzat kedvence a négy nagy nemzetközi tanácsadó cég közül. 857 millió forint értékű megbízást kapott. Simor András idején problémafeltáró, átvilágító, szakértői tanácsadást végzett. Simor jegybankelnöki kinevezése után a Deloitte irányítását Oszkó Péter, a Bajnai-kormány későbbi pénzügyminisztere vette át. A Malév privatizációjával kapcsolatos tanácsadás már az ő idejére esik. A légitársaság magánosításának körülményeiről parlamenti vizsgálóbizottság faggatta a volt pénzügyminisztert, aki akkor úgy fogalmazott, hogy nem volt Deloitte-vezetőként semmiféle kapcsolata a Malévval.

Oszkó ez irányú szerepvállalása azért is furcsa, mivel a Malév csődjében meghatározó szerepet játszó Európai Bizottsági határozat idején mélyen hallgatott arról, hogy a korábbi Wizz Airnél vállalt igazgatósági tagságot. A Wizz Air a Malév egyik fő riválisa volt, éppen ezért nehezen lehetett elhinni azt, hogy a volt pénzügyminiszter semmilyen információt nem adott az állami cég helyzetéről.

– A piaci versenytársak annál lényegesebben többet tudnak egymásról, mint egy pozíciójából távozott, egyébként miniszteri szintű információkkal rendelkező ember ehhez bármit hozzátehetett volna – de ezen túl is, miután a Wizz Air engem választott igazgatósági tagnak, kifejezetten kínosan és precízen ügyeltünk arra, hogy Malévval kapcsolatos kérdések fel se merüljenek – közölte Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

716 millió a Mediánnak, 1,3 milliárd az Ipsosnak

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnek 716 millió forint jutott a szocialisták és a szabad demokraták kormányzása idején. Az intézet szakpolitikai tanácsokat adott, és felméréseket végzett például az adótudatosságról és a kormányzati munka társadalmi megítéléséről. A kutatási igazgató akkoriban Karácsony Gergely volt a Mediánnál. Ő ma már politikus, az LMP frakcióvezető-helyettese és a baloldali összefogás egyik legfőbb híve a pártban.

A Hvg.hu és az MNO összesítéseiből kiderül, hogy a tanácsadásra költött milliárdok harmada tíz céghez ment a Gyurcsány, majd a Bajnai-kormány alatt. A legnagyobb udvari beszállító szintén egy közvélemény-kutató cég volt, az Ipsosnak csaknem 1,3 milliárd forintot fizettek ki. Több mint 400 millió forintot kapott a Political Capital-csoport. Legfőbb megbízójuk a Nemzetbiztonsági Hivatal volt, az NBH-tól 190 milliót fizetett az elemzéseikért. A Political Capital-csoport Somogyi Zoltán, az MDF későbbi kampányfőnöke és Szabados Krisztián, az SZDSZ egykori sajtófőnöke érdekeltségébe tartozott.

Jóval kevesebbet költ az Orbán-kormány

Az Orbán-kormány időarányosan jóval kevesebbet költ külső tanácsadókra, mint elődei – hangsúlyozta a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Orbán Viktort az MSZP frakcióvezető-helyettese, Lukács Zoltán kérdezte a Századvég-csoport megbízásairól.

– Amikor a kormányzásunk megkezdődött, én azt gondoltam, és azt is ígértem, hogy körülbelül a fele összegéből meg fogjuk oldani ezt a tudásbevonást a kormányzati munkába ahhoz képest, mint amennyit önök erre elköltöttek – fogalmazott Orbán a felszólalásában. „Szeretném jelezni, hogy még az ötödénél sem tartunk. Az elmúlt időszakban sikerült földeríteni, hogy körülbelül 18 milliárd forintnyi összeget költöttek el önök erre a célra. Tizennyolc milliárd forintot! Ehhez képest most a kormány a hárommilliárd forintnál tart” – mondta a miniszterelnök.

A 10 legtöbb forrást elnyerő cég közül négy ma már veszteséges, de vezetőik szerint nem azért, mert elapadtak az állami megrendelések.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!