2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

A 170 éves törökszentmiklósi ekegyárra emlékeztek

Hír TV

2018. november 29., csütörtök 15:09

170 éve alapították Magyarország első mezőgazdasági gépgyárát. A törökszentmiklósi üzem örökségeként ma is működik a gépgyártás az Alföld közepén. A világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiák születtek a kovácsműhelyből lett ekegyárban.

Törökszentmiklós neve már a reformkorban egybeforrt az újítással. Egy helyi kovács már akkor ekegyártó üzemet hozott létre, amikor a gazdák még csak érdeklődtek a hatékony földművelő eszközök iránt.

„És akkor jött Lábassy János, aki mezőgazdasági gépgyártási gyakorlattal rájött és észrevette, hogy mezőgazdasági eszközt kell előállítani Magyarország sajátos feltételrendszerére. Ebben a gondolkodásban első volt és egyedülálló Magyarországon és mellette kellően innovatív, ha úgy tetszik jó gondolkodó is volt, mert saját termékkel önálló eszközöket, jelentős műszaki alkotásokat hozott létre” – mondta Hentz károly a Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum igazgatója.

A település első embere emlékeztetett: már a kezdetektől fogva rangot jelentett az ekegyárban dolgozni, nem volt olyan miklósi család, aki ne kötődött volna az üzemhez valamilyen formában.

„Az az ember, akiről a mai nap megemlékezünk, Lábassy János volt, aki gyakorlatilag megalapozta ezt a tevékenységet Törökszentmiklóson, és azt gondolom, hogy az embernek az a tulajdonsága, hogy szeretne valami újat teremteni egyfajta vállalkozó képessége, vagy vállalkozó készsége, ez az, ami motivációja tud lenni egy gazdasági fejlődésnek. Aki egy ilyen képességgel rendelkezik, sohasem a jövőbe tekint, hanem mindig az adott pillanatot kívánja megragadni. Valószínűnek tartom, hogy Lábassy János amikor Törökszentmiklósra érkezett és a kovácsműhelyét megnyitotta nem gondolta azt, hogy majd egykor az ő tevékenysége során ezrek és ezek fognak dolgozni ebben a városban” – fogalmazott Markót Imre.

A 300 éves település életét azóta is átszövi a mezőgazdasági gépgyártás. A hetvenes évekre nyugat-európai színvonalú tervezés és gyártás valósult meg. A rendszerváltás után a német Claas vette át a Lábassy-örökséget, és így vált Törökszentmiklós egy világcég otthonává.

„Lábassy úr és az utódai folyamatosan fenntartották a kapcsolatot mind az itt élő emberekkel, mind az ügyfelekkel, mind pedig egyéb vállalkozásokkal, és ennek köszönhető hogy, Helmut Claas Úr, aki már ugye 72-ben is tett itt látogatást, pontosan ezt a telephelyet, ezt a gyárat választotta és nem a Makóit, nem az összes többit, amiről már eddig szó volt,. Itt találta meg mindazt, ami rendkívül fontosnak bizonyult a számára és ez pedig a tapasztalat, az innováció, a társadalmi felelősség és a kapcsolattartás az itt élőkkel” – fejtette ki Andrea Szakácsi, a Claas Hungária Kft. igazgatója.

Az eseményen a megjelentek abban egyetértettek, hogy Lábassy János munkássága kitörölhetetlen része a mai mezőgazdasági gépgyártásnak.