2020. július 8.,
szerda, Ellák napja

97 beteg kiszáradva került kórházba a Pesti úti idősotthonból

Magyar Nemzet

2020. május 24., vasárnap 15:45

További hiányosságokat állapítottak meg a fővárosi fenntartású Pesti úti és Kamaraerdei úti idősotthonokban, miután a napokban újabb helyszíni ellenőrzéseket tartottak. A Pesti úti intézményben mint kiderült 60 ápoló dolgozott az elvárt 109–126 helyett. Az idősotthon lakóinak körülményei méltatlanok voltak: 100-ból 97 beteget alultápláltan, kiszáradva, elhanyagolva vittek kórházba.

Megdöbbentő adatokról számolt be a Pesti úti idősotthonról a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója: száz betegből 97 kiszáradva került hozzájuk az otthonból, 88-an alultápláltak, 27-en csontsoványak voltak – írja a Bors.

Ez alátámasztja azt, amiről a Ripost az ott dolgozó ápolók elmondása alapján írt: jóval több idős embert kellene ellátniuk, mint amennyit fizikailag képesek. „Ez a koronavírus-járvány okozta helyzetben elfogadhatatlan és aggasztó„ – írta a Budapest Főváros Kormányhivatalra hivatkozva a Bors.

A Kamaraerdei úti idősotthonban is higiéniai problémák merültek fel – tették hozzá -, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma,

a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között.

A lakók nem hagyhatják el az emeletet, súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni.

Mindkét intézményben tömeges a fertőzés: a Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó lett fertőzött, 5-en meghaltak. A Pesti úti otthonban jelenleg is tart az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által elrendelt vizsgálat.

Bors alapján Magyar Nemzet