2024. 02. 20. Kedd Aladár, Álmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

74 évvel ezelőtt ért véget Budapest ostroma

74 évvel ezelőtt ezen a napon ért véget Budapest ostroma. A harcokban elesett katonákra és a polgári áldozatokra emlékeznek ma az országban több helyen is.

  • 74 évvel ezelőtt ért véget Budapest ostroma

1944 december 30-án kezdődött az ostrom, amely végül romba döntötte az egész fővárost. 92 ezer német és magyar harcolt 176 ezer szovjet és román támadóval szemben. A harc február elejére érte el a várat, ahol rengeteg katona és civil került csapdába. Február 11-én kitörést kíséreltek meg a német–magyar csapatok. Az eredmény katasztrofális volt: 43 ezer emberből csupán 700 ért célba.

„Minden évben összegyűlünk itt és felidézzük ezeket a vészterhes napokat. Éppen azért, hogy soha többet ne fordulhasson elő ez az embertelen és értelmetlen pusztulás és pusztítás, amit akkor el kellett szenvedniük az itt élőknek, az itt harcolóknak” – mondta Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester.

A Honvédelmi Minisztérium megemlékezése után a Farkasréti temetőben, a civil áldozatok síremlékénél Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter beszélt az akkori állapotokról és emlékezett meg az áldozatokról. Beszédében elmondta, a második világháborúban 1941 és 44 között 830 és 950 ezer közé tehető Magyarország embervesztesége.

„Ezek a sírok figyelmeztető jelek. Figyelmeztetik a jelen politikusait és katonáit arra, hogy aki szabadjára engedi a háború démonjait, annak a katonai dicsőség áhított megszerzése mellett óhatatlanul ártatlan emberek sokaságának a vére fog száradni a lelkén” – fogalmazott.

A politikus figyelmeztetett, modern korunk újfajta háborúi a terrorizmus és az aszimmetrikus hadviselés fő célpontjai ismét a civilek lettek. Hende Csaba hangoztatta: nem szabad megengedni, hogy Magyarországon bárki is a fenyegetések áldozatává váljon, mint ahogy történt 74 éve.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Reykjavíkban vívja első Eb-selejtezőjét, majd három nappal később hazai pályán fogadja az olasz együttest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!