2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

700 forintban maximalizálnák az otthoni internetadót

2014. október 23., csütörtök 08:00, frissítve: péntek 07:14

Nem a fogyasztók fizetik majd az internetadót, a szolgáltatók a telekommunikációs adót sem hárították át az emberekre, ezt sem fogják – erről a Fidesz frakcióvezetője beszélt a Hír TV-nek.

Rogán Antal megerősítette: 700 forintban maximálnák az egyéni internetelőfizetők esetében az új közteher mértékét. Hozzátette, a kormány évi 20-25 milliárd forint adóbevételt vár az internetadóból, de a következő években százmilliárdos nagyságrendben költenek majd a széles sávú internet elterjedésére, amivel piacot teremtenek a szolgáltatóknak.

„2012-ben, amikor növekedett az áfa és bevezetésre került a távközlési adó, a hírközlésben nem volt nagyobb áremelkedés, mint az az évi infláció, tehát ez önmagáért beszél. […] Biztos vagyok benne, hogy egyébként a magánszemélyek nem fogják érzékelni, és ha érzékelik is, csak 700 forintnál kisebb mértékben. Az üzleti célú előfizetések már más kérdés, de azoknál van lehetőség ennek költségként való leírására” – fogalmazott Rogán Antal.

Nem beszélhetünk extraprofitról

Árnyalja a helyzetet, ha felső korláttal vezetik be az internetadót – az egyik szakmai szövetség főtitkára szerint. Major Gábor Magyarország élőben című műsorunkban ugyanakkor hangsúlyozta: a szektor nem termel extraprofitot, így több kis- és közepes vállalkozás nehéz helyzetbe kerülhet.

„Ez az egész történet onnan indult, hogy ahol extraprofitot sejtünk, azokat adóztatjuk meg. Az internet tipikusan egy olyan terület, ahol folyamatos befektetéseket kell tenni, hiszen annyira gyorsan változik a technológia. Egyáltalán nem beszélhetünk extraprofitról. Még a klasszikus telefonálásnál is jobban elfogadható volt ez a fajta érv” – mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára.

Tekintse meg a Major Gáborral készült teljes beszélgetést:

Forrás: Hír TV