2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

5,5 milliárdból újul meg és bővül ki a székesfehérvári múzeum főépülete

Az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül ki a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház: a 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki.

  • 5,5 milliárdból újul meg és bővül ki a székesfehérvári múzeum főépülete

Vargha Tamás, az Árpád-ház Program kormánybiztosa, fideszes országgyűlési képviselő Székesfehérvár polgármesterével közös sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a 2013-as kihelyezett kormányülésen merült fel az Árpád-ház Program gondolata, majd 2017-ben született az a kormánydöntés, miszerint az 2022-es Árpád-házról szóló kiállítás Székesfehérváron valósul meg.

"Hosszú utat tettünk meg és sok munkánk van a most elkezdett felújításban, amely után méltó kiállítással emlékezhetünk majd Árpád-házi királyainkra" - fogalmazott.

Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy a székesfehérvári kulturális élet nagyon fontos eleme újul meg: új és 21. századi terek nyílnak majd a múzeumban, amely külsőleg megőrzi eredeti formáját.

A városvezető megemlítette, hogy a felújítás mellett történt már egy másik fontos múzeumi fejlesztés is, hiszen Székesfehérvár állami forrásból vásárolt egy raktárépületet, amelybe az eddig méltatlan körülmények között tárolt régészeti leletanyag elhelyezhető.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy az intézmény életének eddigi legnagyobb felújítási munkája után bármilyen kiállítás megrendezését el tudják majd vállalni.

Erdei László, a tervezőcsapat vezetője felidézte, hogy a műemléki védettség alatt álló, egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet. A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárnyban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgáló helyiségeket, míg az eredeti épületrészekben - a felújítást követően - a kiállítóterek lesznek.

A sajtóanyag szerint január végén jelent meg az a kormányhatározat, amely az Árpád-ház Program részeként rendelkezik a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című kiállítás megvalósításáról, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum rendházépületének rekonstrukciójáról.

A fejlesztés keretében létrejön egy több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítótér, amely alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, valamint történeti kiállítások rendezésére.

A beruházást a Fehérép Építőipari Kft. és a Sasad Építő Kft. végzi majd, a kivitelezés tervezett időtartama a munkaterület átadásától számított egy év.

Emlékeztettek rá, hogy 2022 az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás, amely a kor jelképértékű hazai emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja be, illetve "hazahozza" bemutatásra a külföldre elszármazott emblematikus tárgyakat is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!